Parempi luontoyhteys suojaisi astmalta ja diabetekseltä — myös terveyskustannuksiin miljoonien säästöt

Allergia-, iho- ja astmaliitto on esitellyt Kansallisen Luontoterveysohjelman, jolla allergioiden, astman ja diabeteksen hoidossa säästettäisiin vuosittain jopa 500 miljoonaa euroa.

Kansallisen Luontoterveysohjelman toive on, että ihmiset liikkuisivat enemmän luonnossa.
Adobe Stock
Kansallisen Luontoterveysohjelman toive on, että ihmiset liikkuisivat enemmän luonnossa.

Ihmisten parempi yhteys luontoon vähentäisi terveydenhuollon kustannuksia, esittää Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Liitto aikoo käynnistää Kansallisen Luontoterveysohjelman, jolla on tarkoitus vähentää kroonisten sairauksien haittoja ja kustannuksia, kerrotaan tiedotteessa.

Ohjelman tarkoituksena on pysäyttää luontokato myös ihmisissä ja ehkäistä kansansairauksia sekä pysäyttää niiden aiheuttamien kustannusten nousu.

Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu sen sijaan vahvistaa ihmisen mikrobiomia, tasapainottaa immuunijärjestelmää ja suojaa sairauksilta.

Toiveena ohjelmassa on, että ihmiset hengittäisivät tulevaisuudessa puhtaampaa ilmaa, söisivät terveellisempää ruokaa ja liikkuisivat enemmän luonnossa.

Liitto haluaisi lisää luontokontakteja erityisesti kasvatustyöhön ja vanhusten hoitotyöhön.

Luonnossa oleskelu suojaa sairauksilta

Kolmivuotiseen ohjelmaan toivotaan mukaan julkishallinnon toimijoita, tutkimuslaitoksia sekä terveys- ja luonnonsuojelujärjestöjä.

– Tarvitsemme monialaista yhteistyötä ihmisten luontokontaktien mahdollistamiseen. Esimerkiksi kunnat voivat yhdyskuntasuunnittelulla tukea sitä, että jokaisella on vaivatonta nauttia monimuotoisesta lähiluonnosta ja saada siitä terveyshyötyjä, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnanjohtaja Paula Hellemaa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan suomalaiset lääketieteen ja ekologian tutkimukset ovat osoittaneet, että useiden tulehdusperäisten sairauksien, kuten astman, allergioiden, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen lisääntyminen on yhteydessä kaupungistumiseen.

Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu sen sijaan vahvistaa ihmisen mikrobiomia, tasapainottaa immuunijärjestelmää ja suojaa sairauksilta.

Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää.

– Ekosysteemien ja luontoyhteyden terveysvaikutuksista tarvitaan lisää tutkimuksia. Sen vuoksi toivomme, että tutkimuslaitokset lähtisivät mukaan Luontoterveysohjelmaan, Hellemaa toteaa.

Luonnossa oleskelu voisi ehkäistä muun muassa astmaa.
Adobe Stock
Luonnossa oleskelu voisi ehkäistä muun muassa astmaa.

Kansansairauksien vuosittaiset kustannukset jopa 6 miljardia

Allergia-, iho- ja astmaliitossa uskotaan, että hyvin toteutettuna ohjelma voisi tuoda merkittäviä säästöjä sosiaali- ja terveyskustannuksiin ja pysäyttää niiden kasvun.

Liiton laskelmien mukaan säästöä voisi syntyä vuosittain pelkästään allergioiden, astman ja diabeteksen osalta arviolta 500 miljoonaa euroa.

Pelkästään allergioiden, astman, diabeteksen ja masennuksen suorat ja epäsuorat kustannukset ovat yhteensä noin 6 miljardia euroa vuodessa.