Pistiäisallerginen tarvitsee nopean ensiavun

Anafylaksia on aina syy hakeutua päivystykseen. Adrenaliini-injektori on ainoastaan ensiapu.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla pistiäisallergiselle hengenvaarallinen. Tällaisessa tapauksessa adrenaliini-injektori voi pelastaa hengen ja injektorin käyttöä olisi hyvä opetella etukäteen.

Liiton allergianeuvoja Marjo Tähtisen mukaan jokaisella pistiäisallergisella tulisi olla adrenaliini-injektori.

– Lääkemääräyksen saaminen on pistiäisallergisen oikeus, muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta asiaan. Turhaan käytettynä adrenaliini-injektori ei aiheuta vaaraa ja sen käyttöä ei pidä pelätä, hän korostaa.

Reaktion voimakkuutta ei voi ennustaa

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Vaikka pistiäinen olisi aiemmin aiheuttanut vain lieviä allergiaoireita, seuraavalla kerralla pistoksesta voikin seurata vakava reaktio. Siksi adrenaliini-injektori täytyy hankkia heti, kun allergia on todettu. Aikuisilla ja ikäihmisillä vakavan reaktion riski on suurempi.

– Yleensä lasten reaktiot ovat lieviä. Lievässä reaktiossa pistoskohdan painaminen kylmällä ja kortisonivoide auttavat, Tähtinen sanoo.

Pistiäisallergiaan on saatavilla siedätyshoitoa. Siedätyshoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä ja hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Hoito kestää viisi vuotta. Liiton mukaan siedätyshoito parantaa pistiäisallergisen elämänlaatua huomattavasti, kun ei tarvitse pelätä ampiaisen tai mehiläisen pistoa.

Tunnista anafylaksia

Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä, kuten ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa. Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen. Mitä nopeammin oireet ilmenevät, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Allergia- ja astmaliiton mukaan anafylaksian oireet ovat yksilölliset. Ohessa lista tyypillisimmistä oireista:
Iho-oireet: pistoskohta turpoaa, iho punoittaa ja alkaa kutista.

Hengitystieoireet: palan tunne kurkussa, hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja äänen käheytyminen. Kurkku turpoaa tilanteen pahentuessa.
Muut tyypilliset oireet: Usein anafylaksiaan liittyy myös sydämentykytystä, pahoinvointia ja vatsakipua.

Liitto muistuttaa myös, että anafylaksia on aina syy hakeutua päivystykseen. Adrenaliini-injektori on ainoastaan ensiapu.

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys on teettänyt ohjevideon adrenaliini-injektorin käyttöön ja se on saatavilla täältä. Anafylaksiasta on lisätietoa tarjolla täällä.

Lue myös:
Onko ampiainen ilkeä?

Lähde:
Allergia- ja astmaliitto

Kuva:
Panthermedia