Pitkään hoitoa odottavia potilaita ennätyksellisen paljon

Koronavirusepidemian vuoksi kiireettömiä aikoja on siirretty.

Pitkään hoitoa odottavia potilaita on sairaanhoitopiireissä ennätyksellisen paljon, kertoo THL. Elokuun lopussa lähes 137 000 potilasta odotti hoitoon pääsyä. 13 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Elokuussa kiireetöntä hoitoa yli puoli vuotta odottaneita oli lähes 18 000, mikä on poikkeuksellista. Viimeisten kymmenen vuoden aikana heitä on ollut keskimäärin noin 2 000.

Koronavirusepidemian vuoksi kiireettömiä hoitoja sairaaloissa on jouduttu siirtämään ja potilaat ovat peruneet jo sovittuja hoitoaikoja tartunnan pelossa.

– Kesän lomakausi on edelleen pahentanut kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

Eniten yli puoli vuotta odottaneita oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja vähiten Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Pitkään hoitoa odottaneiden osuus on kasvanut lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Koronavirusepidemian takia on ollut mahdollista poiketa terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisessa kiireettömän hoidon järjestämisessä.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.