Polion juuriminen etenee sodista huolimatta

Tyypin 2 poliovirus hävitettiin kokonaan. Saavutus on harvinainen.

Poliovirusrintamalta on kuultu ­tänä syksynä hyviä uutisia. WHO julisti syyskuussa, että tyypin 2 villi poliovirus on juurittu maailmasta kokonaan. Elokuussa taas Afrikan manner saavutti vuoden merkkipaalun edellisestä villin polioviruksen esiintymisestä.

– On hyvin harvinaista, että virus saadaan kokonaan hävitetyksi. Edellisen kerran tällaista tapahtui vuonna 1980, jolloin isorokkovirus julistettiin hävitetyksi, kertoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:sta.

Tyypin 2 polioviruksen hävittäminen on yksi virstanpylväs vuonna 1988 alkaneessa WHO:n ohjelmassa. Häviämässä on myös tyypin 3 poliovirus, jota ei ole yli kolmeen vuoteen löytynyt mistään päin maailmaa.

Lue lisää: Pitkä tie rokotteeksi

WHO:n tavoite on saada villit polioviruskannat hävitetyksi maailmasta vuoteen 2018 mennessä.

Tyypin 1 poliovirusta esiintyy vielä Afganistanissa ja Pakistanissa.

– Tämä kuvaa sitä, että poliota esiintyy poliittisesti levottomilla alueilla, jonne avustustyöntekijöiden ja rokottajien on vaikea päästä, Savolainen-Kopra toteaa.

Syyriassa on edelleen polioriski

Syyriassa ilmeni vuonna 2013 polio­epidemia, joka saatiin kuriin oraalisella rokotteella. Onko varmaa, ettei tautia siellä enää esiinny, eikä se leviä pakolaisten mukana?

– Syyria on WHO:n polioriskin maiden listalla. Seurantajärjestelmät eivät siellä ole sodan vuoksi luotettavia, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta.

– Kun ihmiset, joilla on puutteellinen rokotussuoja, elävät pakolaisleireillä huonon hygienian oloissa, he voivat infektoitua ja aiheuttaa tartuntavaaran. Siksi THL suosittelee, että turvapaikanhakijoiden poliosuoja tarkistetaan ja annetaan tarvittavat lisäannokset.

Suomessa pikkulasten poliorokotteen kattavuus on hyvä, 97 prosenttia. Tätä vanhemmilla on hyvä vasta-ainesuoja kaikkia kolmea poliovirusta vastaan. Turvapaikanhakijoiden tuoma polioriski on Suomessa äärimmäisen pieni hyvän rokotussuojan ansiosta.

Rokotevirus vaatii valppautta

Ukrainasta on löydetty tänä vuonna kaksi tapausta rokoteperäistä muuntunutta poliovirusta. Maassa ei ole vuosiin voitu kunnolla toteuttaa poliorokotuksia, ja siellä on paljon rokottamattomia lapsia.

Yhdellä puolesta miljoonasta elävän oraalisen rokotteen saaneesta heikennetyt poliovirukset muuntuvat suolistossa tarttuvaan ja tautia aiheuttavaan suuntaan.

Myös nämä virukset voivat levitä huonosti rokotetussa väestössä. Siksi maailmalla käytössä olevasta, eläviä polioviruksia sisältävästä oraalisesta rokotteesta poistetaan tarpeettomaksi tullut polio 2 -komponentti ensi keväänä.

Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan tämä ei vaikuta, sillä täällä on käytössä pistettävä, inaktivoitu poliorokote.

Laboratorioista ja tutkimuslaitoksista ympäri maailman hävitetään tarpeettomat tyypin 2 polioviruskannat tai huolehditaan niiden turvallisesta säilyttämisestä.

Polioseurannan tarve jatkuu entisel­lään. Avainasemassa ovat kliinikoiden valppaus selvittää polioepäilyt sekä jätevesiseuranta. Suomessa seurataan viiden suuren kaupungin jätevesiä.

Kirjoittanut: Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/15.