Potilaan tekemä tippuritesti oli toimiva

Potilaan itse tekemä tippuritesti oli yhtä tarkka tippurin tunnistamisessa kuin lääkärin tekemä testi, todetaan BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Potilaan itse tekemä tippuritesti oli yhtä tarkka tippurin tunnistamisessa kuin lääkärin tekemä testi, todetaan British Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa.

Britanniassa tehtyyn tutkimukseen osallistui lähes 4 000:ta sukupuolitautitesteihin tullutta yli 16-vuotiasta naista. Heitä pyydettiin ottamaan itse tikkunäyte emättimestä ennen lääkärin vastaanottoa. Naiset saivat suulliset ja kirjalliset ohjeet testin tekoa varten. Näyte tutkittiin nukleiinihappomonistusmenetelmää (Aptima Combo 2 -analyysi) käyttäen.

Lääkäri otti tämän jälkeen näytteen potilaiden virtsaputkesta ja kohdun kaulakanavasta bakteeriviljelyä varten sekä näytteet nukleiinihappomonistustestiä varten.

Tutkimusten tulosten mukaan nukleiinihappomonistusmenetelmään perustuvat testit oli herkempiä havaitsemaan tippurin kuin viljelyyn perustuva (81 prosenttia) testaus.

Potilaan itse tekemän testin herkkyys oli 99 prosenttia, lääkärin kohdun kaulakanavasta ottaman testin herkkyys oli 96 prosenttia ja bakteeriviljelyn 81 prosenttia. Pelkässä bakteeriviljelyssä lähes yksi viidestä tippuritapauksesta jäi siten tutkimuksessa huomaamatta.

Tutkijoiden mukaan itse tehtävää testiä voisi suositella niille naisille, joilla ei ole tippuriin viittaavia oireita.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.