Potilasmäärät Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaaloissa Afganistanissa kasvavat

Järjestön Suomen osasto on käynnistänyt keräyksen sairaanhoidon jatkamiseksi Afganistanissa.

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa Heratin, Kandaharin, Khostin, Kunduzin and Lashkar Gahin kaupungeissa.

Potilasmäärät ovat lisääntyneet. Tämä johtuu siitä, että ihmiset pystyvät liikkumaan helpommin, kun taistelut ovat hiljentyneet.

Esimerkiksi Heratissa päivystyspotilaiden määrä on kasvanut merkittävästi viime päivinä, sillä alueen muut klinikat eivät ole olleet toiminnassa. Viimeisen viikon aikana järjestön klinikka vastaanotti 555 potilasta, mukaan lukien raskaana olevia naisia ja lapsia.

Heratin aliravitsemuksen hoitokeskuksessa on parhaillaan hoidossa 60 vakavasti aliravitsemuksesta kärsivää potilasta. Järjestö on viikossa vastaanottanut 47 aliravitsemuksesta kärsivää alle 5-vuotiasta lasta.

Afganistan on yksi maailman vaarallisimmista maista synnyttää. Äitiyskuolleisuus on suurta. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on ollut synnytyssairaala Khostissa, lähellä Pakistanin rajaa, vuodesta 2012. Kyseessä on yksi maan vilkkaimmista synnytyssairaaloista. Sairaalan paikalliset kätilöt auttavat joka kuukausi noin 1500 naista synnytyksessä. Lähes kaikki synnytyssairaalan työntekijät ovat naisia. Työ sairaalassa jatkuu.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osasto on käynnistänyt keräyksen sairaanhoidon jatkamiseksi Afganistanissa.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.