Puhallettu suojakäsine rauhoittaa lasta

Irlantilaistutkijat selvittivät, että puhallettu suojakäsine rauhoittaa päivystykseen joutuneita lapsia.

Irlantilaistutkijat selvittivät, että puhallettu suojakäsine rauhoittaa päivystykseen joutuneita lapsia.

Emergency Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että päivystyspoliklinikalle joutuvat lapset ovat usein ahdistuneita ja peloissaan sekä kivun että sairaalaympäristön vuoksi. Huomion ohjaaminen muualle on siksi tärkeä osa hoitoa.

Dublinilaisella Tallaghtin sairaalan pediatrisessa päivystyksessä tähän tarkoitukseen on käytetty ilmapalloiksi puhallettuja suojakäsineitä, joille on piirretty kasvot.

Tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten päin kasvot kannattaa piirtää. Toisessa vaihtoehdossa kasvot piirrettiin kämmen- tai selkäpuolelle, niin että sormet nousivat tukaksi. Tämä malli nimettiin useampana vuonna Irlantia euroviisuissa edustaneen yhtyeen mukaan Jedwardiksi. Yhtyeen laulajakaksoset tunnetaan pystytukastaan.

Toisessa vaihtoehdossa peukalo sai olla nenänä ja sen alle piirrettiin suu ja sivuille silmät. Tämä malli nimettiin mohikaaniksi.

Pallovaihtoehdot esiteltiin 149 vammapotilaalle, jotka olivat iältään 2–8-vuotiaita. Heistä 13 ei välittänyt puhalletuista käsineistä. Niistä 136 potilaasta, joita puhalletut käsineet kiinnostivat, 76 (55%) valitsi Jedward-mallin.

Tutkijat toteavat, että suurin osa vamman vuoksi akuutista kivusta kärsivistä potilaista leikkii mielellään ilmapalloksi puhalletulla suojakäsineellä. Heidän mukaansa tällainen apuväline auttaa lapsia selviämään päivystyspoliklinikalle joutumisen aiheuttamista psyykkisistä vaikutuksista. Tämän tutkimuksen perusteella käsineelle kannattaa piirtää kasvot Jedward-tyyliin.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: EMJ

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.