Pysyvä antikoagulaatio hyödyttää jo toisen laskimotukoksen jälkeen

Arkistoista kaivettiin yhteensä 131 potilasta, joilla ensimmäisen ja toisen syvän laskimotukoksen välillä oli kulunut enemmän kuin yksi vuosi.

Syvällä laskimotukoksella on taipumus uusiutua, mutta siitä huolimatta suurin osa potilaista selviää ensimmäisestä tukoksestaan määräaikaisella antikoagulaatiohoidolla. Jokainen vuosi ­ilman uusintatukosta ja etenkin vailla antikoagulaatiohoitoa on hieno asia, mutta mitä sitten, kun tukos kuitenkin yllättää?

Hyytymismaailmaankin nimensä antaneen, ansioituneen Leidenin ­koagulaatiokeskuksen arkistoista kaivettiin yhteensä 131 potilasta, joilla ensimmäisen ja toisen syvän laskimotukoksen välillä oli kulunut enemmän kuin yksi vuosi.

77 potilaan toinenkin tukos hoidettiin määräaikaisella antikoagulaatiolla, ja heistä 26 sai seurannassa kolmannenkin tukoksen. Pysyvän antikoagulaatiohoidon saaneista potilaista neljälle tuli tromboosi antikoagulaation läpi ja kahdeksalle merkittävä, mutta ei kuolemaan johtanut verenvuoto.

Kirjoittajat päätyvät siihen, että pysyvä antikoagulaatiohoito hyödyttää potilasta jo toisen laskimotukoksen jälkeen. Tässä asetelmassa uuden ja jopa tappavan tukoksen riski ylittää vakavan verenvuodon todennäköisyyden.

Houkutus hoitaa määräaikaisesti on ymmärrettävä ja tämäkin linja on edelleen sallittu, kun tukokset tulevat provosoituina ja pitkän ajan kuluttua toisistaan. Tutkimus on tehty aikana ­ennen uusia antikoagulantteja, mutta uudet lääkkeet eivät muuta päätelmää vaan tuovat ­mukanaan käyttömukavuutta ja ehkä turvallisuutta.

Lähde:
Van der Hulle T, Tan M, den Exter PL ym. Recurrence risk after anticoagulant treatment of limited duration for late, second venous thromboembolism. Haematologica 2015;100:188–93.

Kirjoittanut:
Marko Vesanen
erikoislääkäri
TYKS

Julkaistu Lääkärilehdessä 11/15.