Ranska laillisti kuolemansairaiden pysyvän nukuttamisen

Lain tarkoitus on turvata kuolemaa lähestyvien potilaiden oikeus kuolla ilman kovia kipuja ja kärsimystä.

Ranskan parlamentti on hyväksynyt lain, joka sallii parantumattomasti sairaiden potilaiden pysyvän nukuttamisen. Suomessa käytäntö on lääkärikunnan hyväksymä silloin, kun potilaan tilanne ennen kuolemaa on käynyt sietämättömäksi esimerkiksi kovien kipujen vuoksi.

Uusi laki sallii potilaiden pyytää syvää ja jatkuvaa nukutusta vain silloin, kun potilaan kuolema on väistämätön ja lähellä. Lääkärit voivat tällöin myös lopettaa potilaan ruokinnan ja hoidot, jotka pidentäisivät elinikää. Laki koskee myös vegetatiivisessa tilassa olevia potilaita, joiden lähiomaiset antavat luvan nukuttamiseen.

Lain tarkoitus on turvata kuolemaa lähestyvien potilaiden oikeus kuolla ilman kovia kipuja ja kärsimystä. Ranskassa aiotaan myös panostaa palliatiiviseen hoitoon laajemminkin rakentamalla vähintään kuusi uutta palliatiivista hoitokeskusta. Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaiden ja kuolevien potilaiden hoitoa.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Lähde:
French parliament passes law to allow sedation at end of life. BMJ 2016;352:i576

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Neljä katsetta kuolemaan