Eutanasia laajenemassa alle 12-vuotiaisiin Alankomaissa

Päätös koskee parantumattomasti sairaita, kuolemaa tekeviä lapsia, joille palliatiivinen hoito ei tuo helpotusta.

Alankomaiden päätöksestä on uutisoitu laajalti.
Adobe/AOP
Alankomaiden päätöksestä on uutisoitu laajalti.

Alankomaat on päättänyt laajentaa eutanasiaa koskemaan 1–12-vuotiaita lapsia. Maan hallitus tiedotti päätöksestä perjantaina, minkä jälkeen siitä on uutisoitu laajasti kansainvälisesti.

Eutanasia olisi mahdollista parantumattomasti sairaille, kuolemaa tekeville lapsille, jotka kärsivät sietämättömästi ja joille palliatiivinen hoito ei tuo helpotusta, kertoo Reuters. Tällaisia tapauksia on arviolta 5–10 vuodessa.

Maan terveysministerin Ernst Kuipersin mukaan muutos voisi tulla voimaan vuoden sisällä.

Aloite päätökseen tuli hollantilaisilta lääkäreiltä, jotka olivat suositelleet ikärajan poistamista eutanasiaa toivovilta.

– Tämä on erityisen kompleksinen asia, joka koskee erittäin järkyttäviä tilanteita. Tilanteita, joihin kukaan ei toivo joutuvansa, hän sanoo NL Times -lehden mukaan.

Ylen jutun mukaan aloite päätökseen tuli hollantilaisilta lääkäreiltä, jotka olivat suositelleet ikärajan poistamista eutanasiaa toivovilta.

Eutanasia on nykyään sallittu Alankomaissa rajatuissa olosuhteissa yli 12-vuotiaille ja alle vuoden ikäisille vauvoille.

Ikärajan muuttaminen koskemaan 1–12-vuotiaita on jakanut mielipiteitä maan hallituksessa aiempina vuosina. Edellisen kerran asiaa käsiteltiin 2020, jolloin se kaatui kristillisten puolueiden voimakkaaseen vastustukseen.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.