”Olemme vielä hymyssä suin”

Apotin ensimmäinen käyttöönotto sujui Peijaksessa viikonloppuna yllättävänkin hyvin.

Uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti otettiin Peijaksen sairaalassa Vantaalla käyttöön lauantaina aamuyöllä.

Keuhkosairauksien osastonylilääkäri Eeva-Maija Nieminen kertoo olevansa iloisesti yllättänyt siitä, ­miten hyvin uuden järjestelmän käyttö on sujunut. Hän toimii osastonsa Apotti-tukihenkilönä ja oli töissä myös ­viikonloppuna.

– Työlästä tämä toki on, mutta olemme selvinneet ihan hyvin. Olemme vielä hymyssä suin, vaikka koko ajan tuleekin uusia kysymyksiä ja kehittämisasioita, joihin pitää etsiä vastauksia, hän kuvaili tunnelmia maanantaina.

Pieniä ”bugeja” ja muita ongelmia ratkotaan jatkuvasti yhdessä sairaalan teknisen tuen kanssa. Niemisen mukaan tukeen on saanut helposti chatti-yhteyden ja yhteistyö on sujunut kitkattomasti.

Apotti on erilainen kuin mikään muu järjestelmä, jota sairaalassa on käytetty. Uuden opettelua on siis valtavasti.

– Varsinkin poliklinikalla työvauhti hidastuu ainakin aluksi. Ensimmäiset viikot menevät uuden järjestelmän opettelussa, Nieminen pohtii.

Peijaksen henkilökuntaa on koulutettu syksyn aikana Apotin käyttöön. Niemisen mielestä koulutusta ei kuitenkaan ole ollut riittävästi: esimerkiksi ­lääkeosion opetteluun olisi kaivattu enemmän aikaa.

Onko vanhaa parempi?

Onko Apotti lopulta parempi kuin ­vanha potilastietojärjestelmä, siihen Nieminen ei vielä osaa vastata. Hänen mukaansa Apotissa on kuitenkin lupaavia toimintoja, joiden avulla voidaan seurata aiempaa helpommin esimerkiksi hoidon tehoa ja vaikuttavuutta.

Myös potilasturvallisuus voi Apotin ansiosta parantua.

– Järjestelmässä on tarkistuksia ja muistutuksia, joiden avulla lääkkeiden anto sairaalassa tulee entistäkin tarkemmaksi ja turvallisemmaksi.

Seuraavaksi vuorossa Vantaa

Peijaksessa Apottia käyttää noin 1 500 terveydenhuollon ammattilaista. Seuraavaksi järjestelmä otetaan vaiheittain käyttöön Vantaan kaupungin sosiaalipalveluissa ja perusterveydenhuollossa.

Käyttöönotot jatkuvat vuoden 2019 ­lokakuussa, kun loput HUS:sta ja Vantaan sosiaalihuollosta ottavat Apotin käyttöön. Vuoden 2020 lopulla Apotti on tarkoitus ottaa käyttöön myös Helsingissä, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Tuusulassa.

Kirjoittaja:

Virpi Ekholm

Toimittaja

Kuva: Mikko Käkelä

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/2018.