Remifentaniilista hyviä kokemuksia synnytyskivun hoidossa

– Soisin remifentaniilin käytön yleistyvän niillä harvoilla synnyttäjillä, joilla on verenhyytymisongelmia tai joille epiduraalipuudutus ei käy, anestesiologi Johanna Sarvela kommentoi tutkimuksen tulosta.

Synnyttäjät ovat enimmäkseen tyytyväisiä itseannosteltavaan remifentaniiliin perustuvaan kivunlievitykseen, osoittaa Läkartidningenissa julkaistu tutkimus.

Kahdestakymmenestä remifentaniililääkitystä saaneesta synnyttäjästä 12 arvioi hoidon hyväksi ja 6 erittäin hyväksi, vaikka lääkkeen kipua vähentävä vaikutus oli vaatimaton.

Myönteistä suhtautumista lienee lisännyt synnyttäjien hyvä motivaatio epiduraalipuudutuksen vasta-aiheiden takia, oman hallinnan tunne sekä kätilön yksilöllinen huomio. Lääkkeellä ei ollut merkittäviä sivuvaikutuksia.

Anestesiologian erikoislääkäri Johanna Sarvelan (HUS) mukaan remifentaniilin käyttö vaatii koulutettua henkilökuntaa sekä synnyttäjän ja muun muassa happisaturaation jatkuvaa seurantaa, joten sitä käytetään Suomessa harvakseen.

– Soisin käytön yleistyvän niillä harvoilla synnyttäjillä, joilla on verenhyytymisongelmia tai joille epiduraalipuudutus ei käy, Sarvela sanoo.

– Lääkkeellä on vain vähän vaikutuksia vastasyntyneeseen. Naistenklinikalla vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa voitiin osoittaa, ettei kivunlievitys ollut epiduraalipuudutuksen luokkaa ja sivuvaikutuksia oli enemmän, mutta potilaat olivat tyytyväisiä saamaansa kivunlievitykseen.

Synnyttäjä annostelee itse remifentaniilin suoneen PCA-pumpun avulla ja sen kanssa voidaan käyttää ilokaasua.

Itse annosteltu remifentaniili synnytyskivun hoidossa. SLL 9/2010.

Tiina Lautala
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.