Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski

Valviran mukaan lääkäreiden pitäisi ottaa riski puheeksi sekä rintaimplantteja harkitsevien uusien että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa.

Rintaimplantteihin saattaa liittyä anaplastisen suurisoluisen lymfooman (BIA-ALCL) riski. BIA-ALCL on harvinainen non-Hodgkin-lymfooman alatyyppi. Kansainvälisesti vahvistettujen BIA-ALCL-tapausten määrä on kasvussa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira muistuttaa, että lääkäreiden tulee keskustella sekä rintaimplanttia harkitsevien uusien potilaiden että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa mahdollisesta BIA-ALCL:n riskistä.

BIA-ALCL:n kehittymistä ei vielä täysin ymmärretä. Tapauksia on raportoitu jonkin verran potilailla, joille on laitettu niin sanotut karheat implantit. Kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, joissa olisi kattavasti verrattu karheita ja sileitä implantteja saaneita potilaita, ei kuitenkaan ole tehty. Luotettavaa tieteellistä näyttöä syy-seuraussuhteesta ei vielä ole.

Valvira kuuluu sekä eurooppalaiseen että kansainväliseen BIA-ALCL-seurantaryhmään. Kansainvälinen seurantaryhmä pitää välttämättömänä BIA-ALCL:n tutkimusta ja seurantaa, jotta sairautta voitaisiin ymmärtää paremmin.

Teksti: Hertta Vierula

Kuva: Fotolia