Risikko: Osa reseptilääkkeistä voidaan siirtää itsehoitolääkkeiksi

Ministeri kertoi Apteekkaripäivillä mielipiteitään itsehoitolääkkeistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mielestä itsehoitolääkkeiden valikoimaa voisi laajentaa. Hän huomauttaa, että jotkut nyt reseptillä olevat lääkevalmisteet sopivat suoraan siirrettäväksi itsehoitopuolelle. Lisäksi osa nykyisistä reseptilääkkeistä voitaisiin hänen mielestään vapauttaa apteekin itsehoitovalikoimaan erityisin apteekille määrättävin velvoittein.

– Apteekin osaava ja korkeasti koulutettu henkilökunta voi erittäin hyvin kantaa vastuun laajentuvasta itsehoitolääkkeiden valikoimasta.

Risikko huomauttaa, että tällä hetkellä valikoimassa on jo yksi lääke (jälkiehkäisypilleri), johon ei tarvita reseptiä, mutta jonka myymiseen apteekista on annettu erityisiä velvoitteita.

– Uskon, että jatkossa tässä ryhmässä on yhä useampia nykyisin vain reseptillä saatavia lääkkeitä. Fimea valmistelee itsehoitolääkeohjelmaa, jossa tämän käytännön toteuttaminen on mahdollista.

Ministerin mukaan Fimean itsehoitolääkeohjelmassa ei julkaista erillistä lääkelistaa, vaan ne periaatteet, joiden mukaan jatkossa voidaan tehdä päätöksiä itsehoitolääkkeistä. Lääkeyrityksen on haettava Fimeasta myyntilupa lääkkeelle myös silloin, kun jo myyntiluvallinen reseptilääkevalmiste halutaan itsehoitolääkkeeksi tai poikkeustilanteissa apteekista ilman reseptiä toimitettavaksi.

Risikko uskoo apteekin roolin korostuvan tulevaisuudessa osana suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää.

– Jatkossa voitaisiin esimerkiksi laajentaa lääkkeellistä itsehoitoa myös sellaisille alueille, joissa säännöllinen kontakti terveydenhuollon kanssa ei ole välttämätön. Lääkäri voisi esimerkiksi aloittaa hoidon ja apteekissa voitaisiin tietyin edellytyksin uudistaa lääkärin määräämä hoito.

Risikko oli kertomassa ajatuksiaan tänään, perjantaina, Apteekkaripäivillä.

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac