Rokote näyttää suojaavan pitkittyneeltä koronalta

Rokottamattomana koronan sairastaneilla esiintyi kuukausien kuluttua infektiosta oireita noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rokotettuna sairastaneilla.

Rokottamattomana koronan sairastaneilla esiintyy pitkittyneeseen koronatautiin sopivia oireita paljon todennäköisemmin kuin rokotettuna sairastaneilla. Vaikka koronarokotteen suoja tartuntaa vastaan on epätäydellinen, näyttää suojaavan pitkittyvältä taudilta.

Vielä vertaisarvioimattomassa israelilaistutkimuksessa lähetettiin oirekysely yli 3 000:lle koronatestissä maaliskuun 2020 ja marraskuun 2021 välillä käyneelle henkilölle. Heistä yli 900:llä oli todettu koronatartunta. Tartunnan saaneista noin kolmannes oli saanut yhden rokoteannoksen ja yhtä moni vähintään kaksi annosta. Kahdesti rokotetuilla keskimääräinen aikaväli taudista kyselyyn vastaamiseen oli neljä kuukautta ja rokottamattomilla kahdeksan kuukautta, mikä heijastanee sitä, että tutkimusajanjakso alkoi ennen kuin rokotteita oli käytettävissä.

Rokottamattomana koronan sairastaneista 26 prosentilla esiintyi kyselyyn vastatessaan uupumusta, 22 prosentilla päänsärkyä, 16 prosentilla raajojen heikkoutta, kymmenellä prosentilla lihaskipuja ja suunnilleen yhtä monella keskittymisvaikeuksia. Nämä oireet ovat väestössä yleisiä ilman koronaakin, mutta kahdesti rokotettuna sairastaneilla niitä esiintyi noin puolta harvemmin, eikä sen useammin kuin koronalta välttyneilläkään.

Tutkimushenkilöt olivat saaneet Pfizer-BioNTechin rokotteita. Koska tutkimus päättyi marraskuussa 2021, se ei kerro rokotteiden suojavaikutuksesta omikronvariantin aiheuttaman taudin mahdollisia pitkäaikaisseurauksia vastaan.

Tutkimus julkaistiin medRxiv-esijulkaisualustalla 17.1.2022.

Pertti Saloheimo

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.