Ruotsissa lääkäriin pääsee viikon sisällä

Länsinaapurissa raha seuraa potilasta ja terveyskeskukset kilpailevat asiakkaista.

Ruotsalaiset ovat jo neljättä vuotta voineet valita, mihin terveyskeskukseen ja kenen lääkärin potilaaksi he haluavat listautua omalla maakäräjäalueellaan, kerrotaan tuoreessa Tesso-lehdessä.

Asukas voi valita terveysasemansa ja lääkärinsä sellaiselta hyväksytyltä palveluntuottajalta, joka täyttää maakäräjien ennalta määrittelemät hyväksymiskriteerit. Palvelun tuottajat voivat olla yksityisiä lääkäriyrityksiä tai yhtiöitä tai kunnan omistamia terveyskeskuksia. Raha seuraa potilasta ja terveyskeskukset kilpailevat asiakkaista.

Tehtyjen selvitysten mukaan tulokset ovat yllättäneet myönteisesti. Terveyskeskusten määrä on lisääntynyt koko maassa liki viidenneksen, 267 uutta terveyskeskusta perustettiin ja 77 vanhaa lopetti toimintansa.

Viimesyksyisen tarkastelun perusteella yhdeksän potilasta kymmenestä sai puhelinneuvontaa ja ajanvarauksen samana päivänä ja lääkärissäkäynti järjestyi viikon sisällä. Menojen kasvu on kuitenkin pysynyt maltillisena, alle kahden prosentin vuosikasvuna.

Lähde: THL. Tesso on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakauslehti.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Odotusajat terveyskeskuksiin kasvoivat
Terveyskeskuksen sietämätön jonotilanne