Ryhmä italialaisia perheitä haluaa paeta rokotuspakkoa

Italia vaatii nyt koululaisilta rokotuksia. "Rokotuspakolaiset" aikovat hakea turvapaikkaa Itävallasta.

Yli sata perhettä Pohjois-Italiassa aikoo hakea turvapaikkaa Itävallasta, koska vanhemmat eivät halua rokottaa lapsiaan. Italiassa hyväksyttiin toukokuussa laki, jonka mukaan koululaisilta vaaditaan perusrokotteet.

Itävallan europarlamentaarikon Angelika Mlinarin mukaan perheitä on noin 150. Kansainvälisten lehtitietojen mukaan määrä on noin 130.

Mlinar toteaa, että rokotusten vastustaminen ei ole peruste turvapaikan saamiselle. Hänen mukaansa virallisia turvapaikkahakemuksia ei ainakaan toistaiseksi ole tehty.

Mlinar kertoi asiasta Euroopan tiedetoimittajien kongressissa Kööpenhaminassa. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja Die Presse.

WHO varoitti maaliskuussa tuhkarokon lisääntymisestä Euroopassa. Eniten tapauksia on ollut Romaniassa ja Italiassa. OECD:n mukaan Italian rokotuskattavuus on huomattavan alhainen.

Italian mallin mukainen rokotuspakko on herättänyt keskustelua myös Suomessa. Hyötyjen lisäksi esiin on nostettu huoli siitä, että pakko voi kääntyä itseään vastaan ja rokotuskriittisyys saattaa kasvaa.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Lue myös: Otettaisiinko sittenkin mallia Italiasta?

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.