Säilöntäaineallergia uhkaa yleistyä epidemiaksi

Kosmetiikkatuotteissa käytettävä metyyli-isotiatsolinoni aiheuttaa yhä enemmän kosketusallergiaa.

Kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineena käytettävä metyyli-isotiatsolinoni aiheuttaa yhä enemmän kosketusallergiaa. Lääkärilehdessä (SLL 45/13) julkaistun artikkelin mukaan TYKS:ssa keväällä testatuista potilaista 12,6 % oli aineelle herkistyneitä.

Vuonna 2011 herkistyneitä oli 4,6 % ja viime vuonna 8,4 %. Asiantuntijoiden mukaan luvut ovat samansuuntaisia eri puolilla Suomea.

Metyyli-isotiatsolinonin käyttö kosmetiikassa on lisääntynyt voimakkaasti. Sitä voi löytyä esimerkiksi hiuskosmetiikasta, deodoranteista, ihovoiteista, puhdistusaineista ja meikeistä.

Herkistyneen ensimmäiset oireet esiintyvät usein kasvoissa tai kainalon alueella kutinana ja punoituksena. Joillakin esiintyy vain käsi-ihottumaa. Ihottuma voi laajentua koko vartaloon. Se lehahtelee kutisevana ilman välitöntä yhteyttä käytettyihin tuotteisiin.

Kosketusallergiaa epäiltäessä tehdään epikutaanitestit (lapputesti). Ihottuma paranee kortisonivoiteella, mutta uusiutuu altistumisen jatkuessa.

Metyyli-isotiatsolinonia ja metyylikloori-isotiatsolinonia sisältävä säilöntaineseos tuli EU:n alueella käyttöön 1970-luvun lopulla. Aineet herkistävät yhtä voimakkaasti. Kun potilas reagoi molempiin aineisiin, on vaikea varmistaa, kumpi aineista on alun perin herkistänyt. Metyyli-isotiatsolinonilla on kosmetiikassa suurempi sallittu pitoisuus.

Miia Soininen
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kuva: Pixmac