Sairaalan joulu, sanat ja sävel: Kysin Neurokeskus

Talon sisäisen haasteen tuloksena syntyi kappale, joka on totuudenmukainen ja koskettava.

Kuopion yliopistollisen sairaalan Medisiininen keskus kehitti jouluisen musiikkihaasteen koronavirusepidemian ollessa pahimmillaan. Keskuksen väki lauloi komeasti Maa on niin kaunis ja siirsi kapulan eteenpäin Neurokeskukselle.

Viime vuonna laulaminen saattoi unohtua muiden asioiden painaessa päälle, mutta haastetta ei jätetty. Osaston ylilääkäri Anne-Mari Kantanen otti vetovastuun ja kyseli innokkaita tekijöitä. Kantasen tarkoitus oli koota kuoro ja laulaa joku joululaulu – alkuperäisen idean mukaisesti.

Vähitellen suunnitelmat muuttuivat. Erikoistuvien lääkärien joukossa tiedettiin olevan musiikillisesti lahjakas Miika Korhonen . Minkä tahansa biisin esittäminen vaihtui säveltämiseen ja sanoittamiseen. Syntyi kokonaan uusi kappale, Sairaalan joulu.

Sanat kappaleeseen teki Anne-Mari Kantanen, joka oli jo pitkään pyöritellyt päässään runoa ja sanoitusta aiheeseen liittyen.

– Vuosien aikana on tullut monta joulua vietettyä päivystäen, ja joulun tunnelma on aina ollut erityinen. Ihmiset ovat toisilleen erityisen lempeitä ja ystävällisiä, henkilökunta järjestää omia nyyttikestejään, yrittäen huomioida sen, että joulutyö on pois omien läheisten kanssa vietetystä ajasta.

Moniammatillisen joukon yhteistyön tulos leviää verkossa joulupukin porojen nopeudella ja syystä. Tunnelma Sairaalan joulussa on totuuden mukainen ja koskettava.

Maria Nummela

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.