Sairaanhoitajaliitto ja lääkärijärjestö varoittavat sairaalasarjoista Ruotsissa

Ruotsin Läkaresällskapetin etiikkaryhmä ja Sairaanhoitajaliitto ovat ottaneet kielteisen kannan televisiossa esitettäviin sairaalaan sijoittuviin tositelevisio-ohjelmiin.

Ruotsin Läkaresällskapetin etiikkaryhmä ja Sairaanhoitajaliitto ovat ottaneet kielteisen kannan televisiossa esitettäviin sairaalaan sijoittuviin tositelevisio-ohjelmiin. Yhteisessä julkilausumassaan järjestöt kannustavat suhtautumaan kuvaustarjouksiin varovaisesti.

Henkilökunnan kun on hyvin vaikea tietää, mikä on sairaalassa olevien potilaiden todellinen käsitys siitä, mihin kaikkeen he suostuvat kuvausluvan antaessaan. Kyse on kuitenkin sairaista, ehkä shokissakin olevista potilaista.

Läkartidningenissa haastateltu etiikkaryhmän puheenjohtaja Ingmar Engström myöntää, että kielteinen kanta tulee jälkijunassa, koska sairaaloihin sijoittuvia tositv-ohjelmia on nähty Ruotsin televisiossa jo useiden vuosien ajan.

Aihe tuli ajankohtaiseksi Ruotsissa tammikuun lopussa, kun Svean hovioikeus päätti ottaa käsittelyyn kuolevan potilaan kuvaamiseen liittyvän intimiteettisuojatapauksen. Potilasta kuvattiin Sjukhuset-sarjassa vuonna 2007, ja asia on edennyt oikeusasteissa nyt hovioikeuteen asti.

Kuvatun potilaan omaiset vaativat 375 000 kruunun vahingonkorvauksia maakäräjiltä. Uppsalan hovioikeus päätti aiemmin, ettei perhe ole oikeutettu korvauksiin. Maakäräjien mukaan mies oli ennen kuolemaansa antanut suullisen suostumuksen kuvaamiseen.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta