Sektiot yleisempiä ylipainoisilla synnyttäjillä

Joka kolmas lihava ensisynnyttäjä ja joka viides lihava uudelleensynnyttäjä synnytti sektiolla vuosina 2010–2011.

Ylipainoisille synnyttäjille tehtiin vuosina 2010–2011 enemmän keisarileikkauksia kuin normaalipainoisille synnyttäjille, käy ilmi THL:n tuoreesta tilastoraportista.

Joka kolmas lihava (BMI ≥ 30) ensisynnyttäjä ja joka viides lihava uudelleensynnyttäjä synnytti sektiolla. Normaalipainoisista ensisynnyttäjistä keisarileikkaus tehtiin 18 prosentille vuosina 2010–2011. Synnyttäjistä joka kolmas oli ylipainoinen.

Kaikkiaan keisarileikkausten määrä on pysynyt Suomessa ennallaan edellisen kymmenen vuoden aikana eli noin 16 prosentissa synnytyksistä.

Valtaosa eli 91 prosenttia kaikista alateitse synnyttäneistä sai vähintään yhtä kivunlievitystä. Yleisin menetelmä oli ilokaasu, jota sai 56 prosenttia kaikista synnyttäjistä. Eniten ilokaasua käytettiin Päijät-Hämeen keskussairaalassa (56 %).

Myös epiduraali,- spinaali- ja yhdistetyn spinaali-epiduraalipuudutuksen käyttö on kasvanut. Vuosina 2010–2011 näitä käytti kaikista synnyttäjistä 62 prosenttia. Eniten johtopuudutuksia käytettiin HYKS:n Naistenklinikalla (83 %).

Välilihan leikkaus oli ainoa synnytyksen toimenpiteistä, joka on vähentynyt. Se tehtiin noin joka viidennelle alatiesynnyttäjälle.

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.