Statiinit ehkäisevät vähän sydämen vajaatoimintaa

Kirjoittajan mukaan kymmenen prosenttia pienempi sairastumisriski ei kuulosta paljolta, mutta väestötasolla sen vaikutus voi olla merkittävä.

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet auttavat myös sydämen vajaatoiminnan välttämisessä, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta se havaitaan myös potilailla, jotka eivät vielä sairasta sepelvaltimotautia.

Monikansallisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 17 tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat 33 000 potilaan keskimäärin nelivuotisista seurantatiedoista.

Tulosten perusteella statiinilääkitys pienentää sydämen vajaatoiminnan riskiä noin kymmenen prosenttia, mutta ei vähennä vajaatoiminnasta aiheutuvia kuolemia. Sairastumisriski pieneni riippumatta siitä oliko potilas sairastunut sydäninfarktiin aikaisemmin.

Kymmenen prosenttia pienempi sairastumisriski ei kuulosta paljolta, mutta väestötasolla sen vaikutus voi olla merkittävä. Parhaan hyödyn saavat suuren sairastumisriskin potilaat, joista monia lääkitään statiineilla joka tapauksessa.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lue myös: Kun statiinit tulivat Suomeen.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv072

Kuva:
Johanna Nykopp

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.