Statiinit saattavat pienentää maksasyövän riskiä

Statiinien ja maksasyövän yhteyksistä on saatu viitteitä aikaisemminkin etenkin Aasiassa, missä maksasyöpä on huomattavasti yleisempi kuin länsimaissa.

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet saattavat pienentää riskiä sairastua maksasyöpään, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Yhteys havaitaan etenkin korkean riskin potilailla.

Yhdysvaltalaisten havainto perustuu 1 200 maksasyöpäpotilaan ja 4 600 terveen verrokin tietoihin, jotka kerättiin vuosina 1988–2011.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni potilas ja verrokki oli käyttänyt statiineja, he havaitsivat statiinilääkitysten liittyvän noin puolet pienempään riskiin sairastua maksasyöpään.

Erityisen voimakas yhteys oli potilailla, jotka sairastivat munuaistautia tai diabetesta, jotka kummatkin altistavat maksasyövälle.

Statiinien ja maksasyövän yhteyksistä on saatu viitteitä aikaisemminkin etenkin Aasiassa, missä maksasyöpä on huomattavasti yleisempi kuin länsimaissa. Nyt julkaistut tulokset laajentavatkin tutkimusnäyttöä ja viittaavat yhteyden koskevan myös eurooppalaisia. Tulokset pitää silti varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Lue myös:
Kun statiinit tulivat Suomeen

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of the National Cancer Institute 2015;107:djv009

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.