STM: Korvaushakemuksia on tullut jo 214

Sikainfluenssarokotuksen seurauksena narkolepsiaan sairastuneilla lapsilla on oikeus korvaukseen vahingonkorvauslain ja lääkevahinkovakuutuksen ehtojen mukaisesti.

Sikainfluenssarokotuksen seurauksena narkolepsiaan sairastuneille lapsille maksetaan korvauksia väliaikaisesta ja pysyvästä haitasta, hoito- ja lääkekustannuksista ja mahdollisesta myöhemmästä ansionmenetyksestä. Sairasta lastaan hoitanut vanhempi voi myös saada korvausta ansionmenetyksistä. Korvauksia maksetaan Kelasta ja lääkevahinkovakuutuksesta

Ministeriön mukaan korvaushakemuksia on tullut 214. Niistä on tähän mennessä hyväksytty 150. Kaikkia hakemuksia ei ole hyväksytty, koska hakijalla ei ole todettu narkolepsiaa.

Osa hakemuksista on hylätty, koska rokottamisen ja sairastumisen välinen aika on katsottu liian pitkäksi. Nämä hakemukset otetaan uuteen käsittelyyn, kun asiasta saadaan lisää tutkimustietoa. Osassa tapauksia käsittely on vielä kesken.

Ministeriön mukaan vakuutukseen varattu korvaussumma, noin 30 miljoonaa euroa, ei riitä täysimääräisten korvausten maksuun. Siksi valtio on sitoutunut vastaamaan korvauksista, kun Lääkevahinkovakuutuspoolin korvausten yläraja ylittyy. Näin korvaukset voidaan maksaa täysimääräisenä kaikille niihin oikeutetuille.

Valtion rahoitusosuus otetaan käyttöön vasta, kun poolin varat loppuvat. Korvausten maksu valtion varoista alkaa todennäköisesti 2030-luvun vaihteessa. Myös valtion rahoittamat korvaukset maksetaan lääkevahinkovakuutuksen ehtojen mukaan.

Lisää tietoa lapsuuden unihäiriöistä.

Lähde:
STM

Kuva:
Panthermedia