Stressaava työ voi altistaa aivoverenkiertohäiriöille

Tutkimuksessa osallistujien työt luokiteltiin stressaaviksi tai vähän stressaaviksi sen perusteella, miten vaativia heidän työtehtävänsä olivat ja miten paljon he pystyivät vaikuttamaan työhönsä.

Työperäinen stressi saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) vaaraa. Stressi voi esimerkiksi vaikuttaa ruokavalioon ja muihin elintapoihin ja sitä kautta altistaa sairastumisille.

Työstressi on aiemmin yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, mutta AVH:ta koskevat tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella stressaavaa työtä tekevien riski sairastua aivoinfarktiin on lähes 60 prosenttia suurempi kuin vähemmän stressaavaa työtä tekevien. Tulokset olivat samansuuntaisia analyysissa, jossa aivoinfarktien lisäksi tarkasteltiin myös muita aivoverenkiertohäiriöitä.

Tutkimuksessa osallistujien työt luokiteltiin stressaaviksi tai vähän stressaaviksi sen perusteella, miten vaativia heidän työtehtävänsä olivat ja miten paljon he pystyivät vaikuttamaan työhönsä. Alhaisen stressin töissä työntekijän vaatimustaso on alhainen ja hänen kontrollinsa työhönsä on suuri. Stressaavassa työssä työntekijältä puolestaan vaaditaan paljon, mutta hän voi vaikuttaa työhönsä vain vähän.

Aivoverenkiertohäiriön riskiä ei havaittu työntekijöillä, joiden vaatimustaso ja vaikutusmahdollisuudet töissä olivat vähäisiä. Myöskään korkean vaatimustason ja suuren kontrollin tehtävät eivät liittyneet AVH-riskiin.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä. Tulokset perustuvat 140 000 henkilön seitsemäntoistavuotiseen seurantaan.

Lue myös:
Uupumus yllätti lääkärin
Stressi lisää sydänriskejä - jos itsestä siltä tuntuu

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000002098

Kuva:
Pantermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.