Stressiherkät alttiita verenpaineongelmille

Herkästi stressaantuvat saattavat sairastua verenpainetautiin todennäköisemmin kuin stressiä paremmin sietävät.

Herkästi stressaantuvat saattavat sairastua verenpainetautiin todennäköisemmin kuin stressiä paremmin sietävät. Yhteys on voimakas etenkin ylipainoisilla, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Hiljattain sama tutkijaryhmä liitti heikon stressin sietokyvyn myös suurentuneeseen riskiin sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 1,5 miljoonan ruotsalaismiehen seurantaan. Miehille oli tehty kattava terveystarkastus kutsunnoissa vuosina 1969–1997. Tarkastukseen kuului puolituntinen psykologinen arviointi. Vuoteen 2012 mennessä 93 000 miehellä oli todettu verenpainetauti.

Tutkijat huomioivat analyysissa miesten sosiaalisen ja taloudellisen aseman, painoindeksin sekä mahdollisen perinnöllisen verenpainetautitaipumuksen, mutta ne eivät selittäneet huonon stressin sietokyvyn ja verenpaineongelmien yhteyttä. Herkimmin stressaantuvien riski sairastua oli noin 40 prosenttia suurempi kuin miesten, joiden kyky sietää stressiä arvioitin parhaimmaksi.

Stressaantumisen ja verenpainetaudin yhteys havaittiin riippumatta miesten painosta, mutta yhteys oli silti huomattavasti voimakkaampi ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla. Ylipainoisten sairastumisriski oli peräti kolminkertainen, tutkijat havaitsivat.

Aiemmissa tutkimuksissa verenpainetauti on kehittynyt etenkin koehenkilöille, joiden verenpaine reagoi herkästi stressitilanteissa. Tämän lisäksi myös monet elintavat saattavat selittää yhteydet. On esimerkiksi mahdollista, että stressaantuneet ihmiset tupakoivat todennäköisemmin tai harrastavat vähemmän liikuntaa ja ovat siksi alttiimpia verenpainetaudille.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Low stress resilience in late adolescence and risk of hypertension in adulthood. Heart 2016

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia