Suojaa silmäsi ilotulitteilta

Jos silmän epäillään puhjenneen onnettomuudessa, sitä ei saa painella eikä laittaa lääkeaineita.

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa muistuttaa, että ilotulitteita pitää käsitellä varovasti ja käyttöohjeita tulee noudattaa. Erityisen tärkeää on silmien suojaus. Itse asiassa suojalasit tulivat ilotulitteiden ampujille lain mukaan pakollisiksi joulukuussa 2009.

Viraston mukaan suuri osa vammoista voitaisiin välttää, jos ilotulitteet ammuttaisiin riittävän kaukana katsojista ja ilotulitusta seuraavillakin olisi suojalasit.

Jos silmän epäillään puhjenneen onnettomuudessa, sitä ei saa painella eikä siihen saa laittaa lääkeaineita. Parasta olisi peittää molemmat silmät ja viedä potilas mahdollisimman pian makuuasennossa päivystävän silmälääkärin hoitoon. Pienemmissä silmän vammoissa voi hakeutua yleislääkärin tutkimuksiin.

Tukesin mukaan sairaalahoitoa vaativien silmävammojen määrä on pääsääntöisesti viime vuosina pienentynyt. Viime vuodenvaihteen ilotulitusten yhteydessä sattui kuitenkin 17 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Potilaista yhdellä oli vammautumisen aikaan suojalasit. Heistä kuusi oli lapsia.

Katso Tukesin video: Kukkahattutäti kysyy: Millaiset suojalasit ilotulitteilta suojaamaan?

Lähteet:
Tukes ja Terveystalo

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta