Suolistosyöpien seulonta tulossa valtakunnalliseksi

Myös kohdunkaulansyöpien seulontaa ollaan laajentamassa.

Suolistosyöpien seulonta ollaan ottamassa käyttöön valtakunnallisesti, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tähän asti seulontaa on pilotoitu kahdessatoista kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana.

Uuden asetusluonnoksen mukaan suolistosyöpää seulottaisiin kaikilta 56–74-vuotiailta.

Kohdunkaulansyövän seulontoja on tarkoitus laajentaa 30–65-vuotiaisiin. Nyt syöpää seulotaan useimmissa kunnissa yli 60-vuotiailta. Jatkossa kaikki 65-vuotiaat pääsisivät seulontoihin asuinpaikasta riippumatta.

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Suomessa suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3 400 ja kuolee noin 1 300 ihmistä.

Kohdunkaulasyöpien seulonnat on aloitettu Suomessa jo 1960-luvulla ja niiden avulla on saatu vähennettyä uusien sairastumisten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta noin 80 prosenttia. Yli 60-vuotiaiden riski kuolla kohdunkaulansyöpään on kaikkein suurin.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää nyt lausuntoja syöpäseulontojen laajentamista koskevasta asetuksesta. Asetuksen on määrä tulla voimaan vuoden alusta 2022.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.