Suomalaismiesten elinajanodote Pohjoismaiden matalimpia

Islannissa, Färsaarilla, Ruotsissa, Norjassa ja Suomen alueista Ahvenanmaalla miesten elinajanodote oli 2-3 vuotta korkeampi.

Pohjoismaisen lääkintätilastokomitean (NOMESKO) uusimman terveystilaston mukaan suomalaismiesten elinajanodote oli vuonna 2012 Pohjoismaiden toiseksi matalin (77,5 vuotta). Islannissa, Färsaarilla, Ruotsissa, Norjassa ja Suomen alueista Ahvenanmaalla miesten elinajanodote oli 2-3 vuotta korkeampi. Matalin odotettavissa oleva elinikä oli Grönlannissa (68,2 vuotta).

Suomalaisnaiset sijoittuivat tilastoissa paremmin. Färsaarilla naisten elinajanodote oli 84,6 vuotta, Islannissa 83,9 vuotta ja Suomessa, Norjassa sekä Ruotsissa noin 83,5 vuotta. Tanskalaisten naisten elinajanodote oli 1,5 vuotta ja grönlantilaisten 10,5 vuotta lyhyempi kuin suomalaisnaisten.

Suomessa miesten sydän- ja verisuonitauti-, itsemurha-, tapaturma- sekä alkoholikuolleisuus olivat Pohjoismaiden korkeimmat. Sen sijaan syöpä- ja huumekuolleisuus oli vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Tilastojen mukaan Suomessa käytetään pohjoismaisittain varsin paljon lääkkeitä. Erityisesti systemaattisesti käytettävien hormonivalmisteiden, ruuansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien, sukupuoli- ja virtsaelinten sairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeiden käyttö oli Suomessa korkeinta.

Lähde:
Health Statistics for the Nordic Contries 2013

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac