Suomessa kaksi Madeiran-matkailijoiden denguetartuntaa

Madeiran dengue-epidemiaan sairastuneiden määrä on yhä kasvussa. Myös Suomessa on havaittu kaksi tartuntatapausta Madeiran matkailijoilta.

Madeiran dengue-epidemian huippu ei ole vielä näkyvissä, vaan tautitapausten määrä on kasvanut nopeasti. Nyt myös Suomesta on havaittu ensimmäiset kaksi Madeiran-matkailijoiden denguekuumetapausta.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n mukaan Madeiralta on ilmoitettu 1 148 denguetapausta, joista 517 on varmistettu laboratoriossa. Määrän kasvu johtuu myös tehostetusta näytteenotosta.

Viranomaiset arvioivat tautitapausten määrän kasvavan lähiviikkoina. Tautia levittävän Aedes Aegypti -hyttysen lisääntymiskausi jatkuu alkuvuoteen. Samaan aikaan Madeiralle odotetaan runsaasti turisteja joululoman viettoon. Portugaliin kuuluva Madeira on suosittu lomasaari, jonne tehdään Suomestakin valmismatkoja ympäri vuoden.

Epidemia ei ole aiheuttanut kuolemantapauksia. Sairastuneista 57 on tarvinnut sairaalahoitoa. Lähes kaikki sairastuneet ovat paikallisia. Suomen lisäksi Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa on havaittu denguekuumetta Madeiralta palanneilta matkailijoilta.

Ensimmäiset tartunnat ilmenivät lokakuun alussa. Tartuntatautiasiantuntijat olivat osanneet ennakoida epidemian syntyä, sillä dengueta levittävä hyttynen tunnistettiin saarelta jo vuonna 2004.

Suomesta kaksi tartuntaa

Myös Suomessa on havaittu kaksi Madeiran-matkaajilta tunnistettua tautitapausta. Suomalaiset denguetartunnan saaneet eivät ole THL:n tietojen mukaan joutuneet sairaalahoitoon. Ensimmäinen tautitapaus tunnistettiin Suomessa kolme viikkoa sitten.

Lääkärien on syytä varmistaa, etteivät Madeiralla lomailleet, kuumeilevat potilaat ole sairastuneet denguekuumeeseen. Äkisti alkavan kuumeen lisäksi tyypillisiä oireita ovat päänsärky, lihas- ja nivelkivut ja ihottuma.

Dengue voidaan tunnistaa viisi–kuusi päivää oireiden alkamisesta vasta-ainekokeella.

Denguekuumeeseen ei ole saatavilla rokotetta tai estolääkitystä. Tärkeintä on suojautua hyttysiltä myös päivällä ja käyttää hyttyskarkotteita sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: ECDC

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.