Suuret antioksidanttiannokset voivat olla vaarallisia hermoston kantasoluille

Tutkijoiden mukaan mitokondrioihin kertyvien antioksidanttien vaikutuksista hermoston kantasolujen toimintaan tulisi käynnistää lisätutkimuksia.

Kantasolut ovat erityisen herkkiä hapen yhdisteille ja antioksidanteille, todetaan Helsingin yliopiston molekyylineurologian uudessa tutkimuksessa.

Akatemiatutkija Riikka Martikaisen mukaan mitokondriot ovat solun energialaitoksia, jotka käyttävät happea toimintaansa.

– Samalla sivutuotteena syntyy reaktiivisia hapen muotoja, happiradikaaleja, jotka voivat liiallisina vaurioittaa soluja, mutta pieninä määrinä ne ovat kuitenkin tärkeitä solunsisäisiä viestijä-aineita, hän sanoo.

Happiradikaalien yksi merkittävä tehtävä on säädellä kantasolujen toimintaa. Niiden aiheuttamia vaurioita vastaan yritetään taistella antioksidantti-ravintolisillä ja niiden tehoa on pyritty lisäämään kehittämällä antioksidantteja, jotka kertyvät mitokondrioihin.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että pieni happiradikaalilisä ei suoranaisesti vaurioita soluja, mutta sekoittaa kantasolujen solunsisäisen viestinnän ja johtaa niiden kantasoluominaisuuksien vähenemiseen. Näitä ominaisuuksia antioksidantit parantavat. Tutkijat havaitsivat kuitenkin yllättäen, että mitokondrioihin kertyvällä antioksidantilla on annoksesta riippuen myrkyllisiä vaikutuksia erityisesti hermoston kantasolujen toimintaan.

Antioksidanttien käyttö ravintolisänä on hyvin yleistä, mutta niiden vaikutuksista kantasoluihin tiedetään vähän. Nyt julkaistun tutkimuksen perusteella suuret antioksidanttiannokset voivat olla haitallisia hermoston kantasoluille. Mitokondrioihin kertyvien antioksidanttien vaikutuksista hermoston kantasolujen toimintaan tulisikin käynnistää lisätutkimuksia.

Tutkija Riikka Martikaisen johdolla tehty työ julkaistiin Cell Reports -lehdessä 28.5.2015. Martikainen työskentelee professori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmässä.

Lähde:
Helsingin yliopisto
Julkaisu: Hämäläinen RH, Ahlqvist KJ, Ellonen P, Lepistö M, Logan A, Otonkoski T, Murphy MP, Suomalainen A. MtDNA Mutagenesis Disrupts Pluripotent Stem Cell Function by Altering Redox Signaling. Cell Reports 2015

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta