Sydämen vajaatoimintaa voi ehkäistä seitsemällä seikalla

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olennaista on mm. alentaa verenpainetta ja välttää tupakointia ja ylipainoa.

Sydämen vajaatoiminnalta voi parhaiten välttyä omaksumalla mahdollisimman monta terveellistä elämäntapaa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olennaista on mm. alentaa verenpainetta ja välttää tupakointia ja ylipainoa.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten seitsemän sydämelle hyväksi tiedettyä seikkaa vaikuttavat sydämen vajaatoiminnan riskiin. Nämä tekijät olivat normaali verenpaine, sopiva kolesteroli- ja glukoositaso, säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, laihduttaminen, ja tupakoinnin lopettaminen. Tutkimuksessa 3 200 keskimäärin 59-vuotiasta seurattiin 12 vuoden ajan.

Riski sairastua sydämen vajaatoimintaan pieneni tasaisesti mitä useampia terveellisiä elämäntapoja henkilö oli omaksunut. Sairastumisriski pieneni 23 prosenttia jokaista yhden pykälän parannusta kohden, tutkijat havaitsivat.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation: Heart Failure -lehdessä.

Lähde:
Cardiovascular Health Status and Incidence of Heart Failure in the Framingham Offspring Study. Circulation: Heart Failure 2015.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia