Sydäninfarktin hoitotulokset parantuneet Hyksissä

Muuallakin Suomessa infarktin hoitotulokset ovat parantuneet. Vuonna 2011 keskimääräinen vuoden sydäninfarktikuolleisuus Suomessa oli 15,9 prosenttia.

Hyksissä hoidettujen sydäninfarktipotilaiden kuolleisuus on pienentynyt lähes kolmanneksella. Viimeisimpien THL:n tilastojen perusteella vuoden kuolleisuus on 8,8 prosenttia, kun vastaava luku vuonna 2009 oli 12.2 prosenttia.

Osastonylilääkäri Mika Laine Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksesta arvioi, että tulosten paranemiseen on vaikuttanut koko hoitoketjun erinomainen toiminta.

Suuren riskin infarktipotilaat keskitetään Meilahden sairaalaan, jossa toimii ympärivuorokautinen kardiologi- ja sydänkirurgipäivystys. Lähes kaikille infarktipotilaille tehdään sepelvaltimoiden angiografia saman hoitojakson aikana ja sepelvaltimoahtaumat hoidetaan saman tien, joko pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella.

Muuallakin Suomessa infarktin hoitotulokset ovat parantuneet. Vuonna 2011 keskimääräinen vuoden sydäninfarktikuolleisuus Suomessa oli 15,9 prosenttia.

Potilaiden tietoisuus hoitomahdollisuuksista on parantunut, mutta edelleen hoitoon hakeutumisessa ilmenee viiveitä. Sydäninfarktin oire voi joskus olla rintakivun sijasta hengenahdistus, ylävatsakipu tai selkään säteilevä kipuoire. Usein polttavaa rintakiputuntemusta pidetään närästyksenä tai muuna vatsaperäisenä oireena. Hoitoviiveiden lyheneminen parantaa tuloksia, joten hätänumeroon kannattaa soittaa viiveettä, jos epäillään sydäninfarktia.

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Lähde:
HUS

Kuva:
Panthermedia