Synnytyksissä enemmän ongelmia viikonloppuisin

Käytännössä erot eivät olleet kovin suuria. Vähiten komplikaatioita tapahtui tiistaisin.

Brittitutkimuksen mukaan viikonloppuisin synnyttävillä on jonkin verran enemmän riskejä ja ongelmia kuin arkipäivänä synnyttävillä. Ero on pieni, mutta silti havaittavissa.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa, ja niiden perusteella viikonloppuisin synnyttävillä on enemmän tulehduksia. Lisäksi kohtukuoleman riski ja vauvan riski kuolla synnytystä seuraavan viikon aikana on heillä hieman suurempi.

Käytännössä erot eivät olleet kovin suuria. Viikonloppuisin tuhatta synnytystä kohden sattui 7,1 kohtukuolemaa, kun arkipäivinä niitä sattui 6,5 tuhatta synnytystä kohden. Äidin tulehduksia sattui viikonloppuisin tuhatta synnytystä kohden 8,7 ja arkisin 8,2.

Vähiten komplikaatioita tapahtui tiistaisin. Jos komplikaatioiden riski olisi tiistain tasolla kaikkina viikonpäivinä, tutkijat laskivat kohtukuolemien vähentyvän 770:llä vuosittain. Äitien tulehdukset vähentyisivät 470 tapauksella vuosittain.

Tutkijat yrittivät myös selvittää, mistä viikonloppuisin havaitut riskit johtuivat, mutta selvää syytä ei löytynyt. Tutkijat pystyivät kuitenkin sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että syy olisi henkilökunnan määrässä.

Viikonloppuilmiö on aikaisemmin havaittu myös muissa potilasryhmissä. Muun muassa sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat useammin kohtalokkaita viikonloppuisin. Samoin kirurgiset toimenpiteet saattavat olla vaarallisempia viikonloppuna. Pienimmillään riskit ovat tutkimusten mukaan alkuviikosta.

Tulokset perustuvat yli 1,3 miljoonan synnytyksen ja synnyttäjän tietoihin vuosilta 2010–2012.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;351:h5774

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.