Syöpä esiin hajuaistin avulla

Koiran hajuaistin pohjalta rakennettu elektroninen nenä saattaa jatkossa auttaa eturauhassyövän ja virtsatieinfektioiden toteamisessa.

Koiratutkimukset ovat osoittaneet, että hajuaistin perusteella on mahdollista havaita syöpiä. Hajuaistin pohjalta rakennettu eNose matkii koiran hajuaistin toimintaperiaatteita.

LL Antti Roineen kirurgian alaan kuuluva väitöskirja tutki, voisiko elekronista nenää käyttää potilaiden hoidossa. Tulos oli myönteinen.

– Osoitamme, että elektroninen nenä pystyy sekä erottamaan pahanlaatuiset eturauhassolut viljelymaljoilta että eturauhassyöpäpotilaan virtsasta, hän sanoo.

Roineen mukaan elektroninen nenä voi tunnistaa bakteeriviljelmistä myös yleisimmät virtsatieinfektioiden aiheuttajat.

– Nenän toimintaa pitää vielä tutkia. Jos hyvin käy, tulevaisuudessa eturauhassyöpää ja virtsatieinfektioita voidaan tunnistaa suoraan virtsasta, hän sanoo.

Roineen mukaan tutkimukset luovat pohjan uudelle, kannettavalle laitteelle, joka soveltuu useiden sairauksien diagnostiikkaan.

Lähde:
Novel Spectrometric Methods in Detection of Prostate Cancer and Urinary Tract Infection (Uudet spektrometriset menetelmät eturauhassyövän ja virtsatieinfektion diagnostiikassa)

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia