Syöpä esiin hajuaistin avulla

Syöpä esiin hajuaistin avulla Kuva 1 / 1

Koiratutkimukset ovat osoittaneet, että hajuaistin perusteella on mahdollista havaita syöpiä. Hajuaistin pohjalta rakennettu eNose matkii koiran hajuaistin toimintaperiaatteita.

LL Antti Roineen kirurgian alaan kuuluva väitöskirja tutki, voisiko elekronista nenää käyttää potilaiden hoidossa. Tulos oli myönteinen.

– Osoitamme, että elektroninen nenä pystyy sekä erottamaan pahanlaatuiset eturauhassolut viljelymaljoilta että eturauhassyöpäpotilaan virtsasta, hän sanoo.

Roineen mukaan elektroninen nenä voi tunnistaa bakteeriviljelmistä myös yleisimmät virtsatieinfektioiden aiheuttajat.

– Nenän toimintaa pitää vielä tutkia. Jos hyvin käy, tulevaisuudessa eturauhassyöpää ja virtsatieinfektioita voidaan tunnistaa suoraan virtsasta, hän sanoo.

Roineen mukaan tutkimukset luovat pohjan uudelle, kannettavalle laitteelle, joka soveltuu useiden sairauksien diagnostiikkaan.

Lähde:
Novel Spectrometric Methods in Detection of Prostate Cancer and Urinary Tract Infection (Uudet spektrometriset menetelmät eturauhassyövän ja virtsatieinfektion diagnostiikassa)

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

 • Elektroninen nenä tunnistamaan virtsatieinfektioita

  Tulokset luovat pohjan mobiilille virtsatieinfektioiden pikadiagnostiikalle, joka voitaisiin mahdollisesti jatkossa toteuttaa potilaan kotona.

  Uutiset 30.12.2014
 • Älyveitsi tunnistaa syöpäkasvaimen

  Britanniassa on keksitty älyveitsi, joka kertoo leikkaaville kirurgeille sekunneissa, sisältääkö kudos syöpäkasvainta vai ei. Keksintö perustuu vastaavanlaiseen teknologiaan kuin Tampereella kehitetty keinonenä.

  Uutiset 18.7.2013
 • Tamperelainen keinonenä tunnistaa sairauksia

  Tulevaisuuden potilaan älypuhelimessa saattaa olla ?keinonenä?, joka hälyttää esimerkiksi liian korkeista tai matalista verensokeriarvoista. Tampereen yliopistot kehittävät yhdessä keinotekoista hajuaistia, jolla voidaan tunnistaa sairauksiin ja tunteisiin liittyviä tuoksuja.

  Uutiset 1.7.2013