Syöpään kehitteillä lupaava hoito

Koska MTH1-entsyymi vaikuttaa syöpäsoluihin, mutta ei normaaleihin soluihin, MTH1:n estäjä saattaisi tehota useantyyppisiin syöpiin.

Ruotsalaistutkijat yrittävät kehittää aivan uudenlaisen tavan hoitaa syöpää. Nature-lehdessä julkaistu menetelmä perustuu MTH1-entsyymin toiminnan estämiseen. Tutkijoiden mukaan syöpäsolut tarvitsevat MTH1-entsyymiä jakautumiseen, toisin kuin tavalliset solut.

Professori Heikki Joensuu Helsingin yliopistosta pitää tutkijoiden löydöstä poikkeuksellisen lupaavana.

– MTH1 on vioittuneita nukleotideja korjaava entsyymi, jota tarvitsevat nimenomaan syöpäsolut. Sen sijaan 
sitä eivät tarvitse normaalit solut, 
koska niiden nukleotidit eivät ole läheskään yhtä usein hapettuneita 
tai vioittuneita. MTH1-mekanismi on 
uusi ja hyvin kiinnostava.

Tutkijat ovat testanneet kolmea pienimolekyylistä yhdistettä MTH1-entsyymin estäjinä.

– Syöpäsolut on saatu kuolemaan MTH1:n estäjällä ainakin eläinmalleissa ja laboratorio-olosuhteissa. On mahdollista, että tästä kehittyy kokonaan uudentyyppinen syöpälääke. Kaikki on silti tietysti epävarmaa, ennen kuin lääkkeet on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu hyödyllisiksi ja haitattomiksi, Joensuu huomauttaa.

Koska MTH1-entsyymi vaikuttaa syöpäsoluihin, mutta ei normaaleihin soluihin, MTH1:n estäjä saattaisi hänen mukaansa tehota useantyyppisiin syöpiin.

– Tämän puolesta puhuu myös se, 
että MTH1-mekanismi vaikuttaa olevan riippumaton p53-mutaatiosta, joka on taustalla noin puolessa syövistä.

Uusien lääkkeiden kehittämistä saattaa Joensuun mukaan nopeuttaa se, että yksi tutkituista MTH-1:tä estävistä molekyyleistä on jo markkinoilla olevan lääkeaineen, kritsotinibin, peilikuvamuoto. Kritsotinibia käytetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoitoon ja tutkitaan muiden syöpien hoidossa.

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus on tehty Karoliinisen instituutin johdolla, ja mukana on tutkijoita viidestä ruotsalaisesta yliopistosta.

Julkaistu Lääkärilehdessä.

Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva:
Panthermedia