Tartuntatautien leviäminen huolettaa Filippiineillä

Korkeat aallot ja sadevesi ovat sekoittaneet juomaveden ja jäteveden.

Punainen Risti on huolissaan tartuntatautien leviämisestä Filippiineillä heikentyneen hygienian ja kostean sään takia. Korkeat aallot ja sadevesi ovat sekoittaneet juomaveden ja jäteveden.

– Jätevedestä voi levitä juomaveteen bakteereja ja viruksia, jotka aiheuttavat esimerkiksi erilaisia ripulitauteja, jäykkäkouristusta sekä hengitysinfektioita. Lisäksi dengue-kuume, malaria ja keltakuume saattavat lisääntyä, sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin avustuskoordinaattori Andreas von Weissenberg.

Tautien leviämisriskiä lisää se, että pahimmillaan lähes kaikki rakennukset ovat tuhoutuneet ja ihmiset asuvat ahtaasti tilapäissuojissa.

– Tärkeintä on nyt turvata mahdollisimman nopeasti puhtaan juomaveden saanti, ulosteiden ja jätteiden turvallinen käsittely ja perustasoisesta henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen. Henkilöä kohti tulisi puhdasta vettä olla vähimmillään käytössä 7,5 litraa vuorokaudessa, sanoo Suomen Punainen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan terveysneuvonantaja Hannele Virtanen.

Haavainfektioiden torjunta työllistää

Tautien lisäksi hoitoa vaativat erilaiset taifuunin aiheuttamat vammat. Moni on saanut putoavista esineistä haavoja, murtumia, tai murskavammoja.

– Haavainfektioiden estäminen on yksi välittömiä terveydenhoidon haasteita. Myös silmä- ja ihotulehdukset lisääntyvät katastrofioloissa, Virtanen kertoo.

Kaatuneista sähkölinjoista on aiheutunut alueella kuolemia ja hoitoa vaativia sähköpalovammoja. Myös käärmeenpuremien riski on suuri, sillä vesimassat ajoivat liikkeelle runsaat määrät myrkkykäärmeitä.

Fyysisten terveysriskien lisäksi luonnonkatastrofi vaikuttaa ihmisten henkiseen terveyteen.

Filippiinien tilanteesta tiedottaa SPR, jolla on myös käynnissä keräys filippiiniläisten auttamiseksi.

Kuva: Jarkko Mikkonen / SPR