Tasapainon menetys suurin työtapaturmien syy EU:ssa

Työpaikan turvallisuuteen vaikuttavat siisteys, riittävä valo, tilanteeseen sopivat jalkineet ja varoitusmerkit.

Kaatuminen on EU:ssa suurin työtapaturmien syy kaikilla toimialoilla, raskaasta teollisuudesta aina toimistotyöhön. Osuus kaikista työtapaturmista on noin viidennes, mutta iäkkäämpien työntekijöiden kohdalla kaatuminen on yleisin työtapaturmien aiheuttaja.

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan Suomessa korvattiin vuonna 2012 reilut 43 000 työtapaturmaa, jotka johtuivat putoamisesta, hyppäämisestä, kaatumisesta tai liukastumisesta.

Suomessa toimialoista korostuivat rakentaminen, teollisuus, tukku- ja vähittäiskauppa, mutta myös kuntasektori ja hallinto- ja tukitoimet.

Sosiaali- ja terveysministeriön yli-insinöörin Esa Virtasen mukaan kaatuilua on mahdollista ehkäistä työolosuhteita parantamalla.

— Keskeistä on pitää lattiapinta kunnossa. Se ei saisi olla jäästä, märkyydestä tai muusta syystä liukas, hän sanoo.

Virtanen muistuttaa, että työpaikalla pitäisi olla riittävästi valoa, mutta se ei saa häikäistä. Yllättävät kohoumat, luiskat tai jalan mentävät reiät lattiapinnoissa ja kulkuteillä tulisi ensisijassa poistaa. Jos niitä ei voida poistaa, vaarakohdat tulisi varustaa selkeillä turvamerkeillä.

– Työntekijäkin voi vaikuttaa omaan turvallisuuteensa pitämällä paikat siistinä ja valitsemalla tilanteeseen sopivat jalkineet. Etenkin rakennustyömaalla epäjärjestys aiheuttaa turhia kaatumisia, Virtanen toteaa.

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp

Kuva:
Panthermedia