Nastat kenkiin vai tasapainoharjoituksia? — näin pysyt pystyssä liukkaalla kelillä

Liukkaat kelit ovat aiheuttaneet pään vaivaa tänä talvena. Kaatumisen seuraukset voivat olla varsinkin ikäihmisille kohtalokkaita.

Liukkailla keleillä kannattaa kävellä rauhallisesti ja katsoa mihin astuu.
Adobe/AI
Liukkailla keleillä kannattaa kävellä rauhallisesti ja katsoa mihin astuu.

Pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa on kärsitty viime aikoina liukkaista keleistä. Liukkaus aiheuttaa runsaasti kaatumisia, jotka taas näkyvät tapaturmapäivytyksissä.

Esimerkiksi Mehiläisen tapaturmapäivystyksissä hoidettiin viime vuonna yli 112 00 tapaturmaa, joista suurin osa oli ranteen, nilkan ja polven vammoja.

— Näin talvikaudella tapaturmapäivystyksissämme korostuvat etenkin nilkan, ranteen ja polven vammat. Hiihtolomien koittaessa odotamme vastaanotoille tyypillisiä hiihtäessä tai lasketellessa kaatumisen myötä syntyviä vammoja, kuten polven nivelsidevammoja, rannemurtumia ja takareiden jännevammoja, kertoo Mehiläisen sairaaloiden kehittämisylilääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Brinck tiedotteessa.

Brinck vinkkaa keinot välttää liukastumista:

  • vältä kiirettä, älä juokse ja keskity kävelyyn
  • katso maahan kävellessäsi kännykän sijaan
  • käytä hyviä kenkiä, joissa on hyvä pito ja kuvioitu pohja tai valitse nastakengät
  • hiihdä ja laskettele rinteissä ja laduilla, jotka sopivat kunnollesi
Erilaiset apuvälineet, kuten sauvat voivat helpottaa liukkaalla pystyssä pysymistä.
Adobe
Erilaiset apuvälineet, kuten sauvat voivat helpottaa liukkaalla pystyssä pysymistä.

Ikäihminen, pysy pystyssä

Ikäihmisten kaatumiset voivat olla erityisen kohtalokkaita, sillä ne aiheuttavat usein toimintakyvyn laskua, sairaalahoidon tarvetta tai pysyviä vammoja. Myös yhteiskunnalliset kustannukset ovat merkittäviä.

Vaikka syynä ikäihmisten kaatumisiin ovat usein muut kuin ympäristölliset syyt (lääkkeet, vajaaravitsemuksesta johtuva heikotus, hauraus-raihnaus -oireyhtymä), ei liukkaiden kelien vaikutusta pidä myöskään poissulkea.

"Myös kaatumiset aiheuttavat potilaalle tuskallisia ja yhteiskunnalle kalliita seuraamuksia", kirjoittaa LKT Jaakko Kivisaari Lääkärilehdessä. Hän myös listaa keinoja ehkäistä kaatumista:

  • nastakenkien käyttö talvisin
  • päihteiden käytön lopettaminen
  • tasapainoharjoitukset
  • apuvälineiden käyttö

Hän myös kehottaa kunnallisissa luottamustoimivia lääkäreitä vaikuttamaan yhteiskunnan ratkaisuihin. "Teiden auraus, hiekoitus ja valaistus kunnolla hoidettuna ovat ennalta ehkäisevää terveydenhuoltoa parhaimmillaan", hän toteaa.

Jaakko Kivisaaren kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.