THL: Ajankohtaista tietoa kannabiksen terveyshaitoista

Säännöllinen kannabiksen käyttö nuorena on yhteydessä heikompaan koulumenestykseen ja syrjäytymisuhkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen julkaisun mukaan kannabiksen haitat liittyvät erityisesti nuorena aloitettuun säännölliseen käyttöön. Tällöin kannabis voi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen, mielenterveyteen ja kognitiiviseen suoriutumiseen. Runsas kannabiksen käyttö on myös yhteydessä heikompaan koulumenestykseen ja syrjäytymisuhkaan.

Pitkäaikainen kannabiksen poltto aiheuttaa vastaavanlaisia vaikutuksia hengitysteissä kuin tupakointi. Säännöllinen käyttö aiheuttaa jatkuvaa yskää, pitkittynyttä keuhkoputkentulehdusta ja keuhkolaajentumaa. Runsas kannabiksen käyttö voi altistaa masennukselle ja ahdistukselle. Tämän lisäksi kannabis aiheuttaa verenkiertomuutoksia. Siksi yksikin käyttökerta voi nostaa sydänsairaudesta kärsivien infarktiriskiä.

THL:n erikoissuunnittelija Markku Soikkeli huomauttaa, että kannabista käytetään Suomessa yhä enemmän. Siksi haitoista pitää puhua.

– Väestökyselyiden mukaan kannabista on joskus elämässään kokeillut noin 700 000 suomalaista. Vuoden aikana kannabista käyttää noin 200 000 ja kuukauden aikana noin 60 000. Päivittäiskäyttäjiä on noin 6 000–8 000. Kannabista käyttävät eniten 25–34-vuotiaat, hän kertoo.

Soikkelin mukaan kannabiksen kotikasvatus on tehnyt käytöstä arkipäiväisempää ja sitä kautta yleisempää.

– Yhä useampi tuntee kannabista käyttäviä ja jopa kasvattajia. Näin kannabiksen hankinnan kynnys on madaltunut, hän sanoo.

Soikkeli huomauttaa, että THL:n julkaisun tavoitteena on yksinkertaisesti kertoa, mitä haittoja kannabiksella tiedetään olevan.

Myös THL:n pääjohtaja Juhani Eskolan mielestä on erityisen tärkeää, että nuorilla olisi oikeat tiedot kannabiksen käytön riskeistä ja he olisivat myös nykyistä paremmin tietoisia erilaisista hoito- ja tukimahdollisuuksista.

Lähde:
THL: Kannabis ja terveys

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia