THL: Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa hyvä

Kattavuusluvut perustuvat tuhannen lapsen väestörekisteristä tehtyyn satunnaisotantaan. Jatkossa tiedot tullaan saamaan rokotusrekisteristä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan vuonna 2012 syntyneistä lapsista valtaosa oli saanut vuoden 2014 loppuun mennessä kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet, jotka antavat suojan kaikkiaan 10 eri tautia vastaan.

Paras rokotuskattavuus (97,2 %) oli niin sanotulla viitosrokotteella, joka antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota sekä Hib-bakteerin aiheuttamia tauteja vastaa. Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus oli (95,4 %). Täydellisen rotavirusrokotesarjan oli saanut 91 prosenttia ja pneumokokkirokotesarjan 92 prosenttia vuonna 2012 syntyneistä lapsista.

Kattavuusluvut perustuvat tuhannen lapsen väestörekisteristä tehtyyn satunnaisotantaan. Edellinen kattavuustutkimus on tehty vuonna 2009 syntyneistä. Tutkimuksessa ei selvitetty influenssarokotusten kattavuutta.

Rokotuskattavuus on koko maata ajatellen edelleen hyvä. Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan se on ”joidenkin tautien osalta kansainvälisesti jopa erinomainen.”

Rokotuskattavuusluvuissa saattaa olla alueellista vaihtelua. Tämän takia THL kehittää parhaillaan rokotusrekisteriä, jonka tiedot kerätään suoraan potilastietojärjestelmistä. Toistaiseksi rokotusrekisteri kattaa noin 90 prosenttia Suomen terveyskeskuksista, ja tiedoissa on vielä puutteita. Tavoitteena kuitenkin on, että jatkossa rokotuskattavuustiedot perustuisivat ajantasaiseen rokotusrekisteriin, ei otantaan.

Mikä Hib-bakteeri? Lue lisää täältä.

Mitä tapahtuisi, jos rokottaminen loppuisi? Lue lisää täältä.

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Panthermedia