Tupakka edelleen huomattava syöpäkuolemien aiheuttaja

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka.

Tupakointi on vähentynyt monissa länsimaissa, mutta tupakan aiheuttamat syövät ovat yhä merkittävä kuolemansyy. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan syöpäkuolemien vähentäminen edellyttääkin tiukempia tupakoinnin vastaisia toimia.

Yhdysvaltalaiset keskittyivät tutkimuksessaan kahteentoista syöpään, jotka on yhdistetty tupakointiin. Tiedot kerättiin vuodelta 2011.

Tulosten perusteella vuonna 2011 yhteensä 350 000 yli 35-vuotiasta yhdysvaltalaista kuoli tupakointiin liitettyihin syöpiin ja näistä lähes puolet johtui tupakoinnista, tutkijat kirjoittavat.

Suurin vaikutus oli keuhkosyöpiin sekä keuhkoputken, henkitorven ja kurkunpään syöpiin, mistä johtuvista kuolemista jopa 80 prosenttia seurasi tupakoinnista. Arviolta puolet suuontelon, ruokatorven tai virtsarakon syöpään kuolleista kuoli tupakoinnin takia.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Miehistä päivittäin tupakoi 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Lue myös:
Keuhkosyöpä todetaan usein myöhään ja sattumalta

 

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Internal Medicine 2015

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.