Tupakka kannattaa jättää kertarysäyksellä

Vähittäisen lopettamisen ryhmästä 39 prosenttia oli savuttomia 4 viikkoa myöhemmin, mutta kerralla lopettaneista samaan oli pystynyt 49 prosenttia.

Tupakoinnin lopettaminen onnistuu helpommin, jos tupakan jättää kerralla kokonaan. Asteittainen vähentäminen ennen lopettamista tuottaa huonomman tuloksen, tuore tutkimus osoittaa.

Havainto on tervetullut, sillä monet tupakointia lopettavat suosivat vähittäistä vähentämistä, mutta tutkimusnäyttö sen tehokkuudesta on puuttunut.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 700 tupakoivaa aikuista satunnaistettiin joko ryhmään, jossa tupakointi lopetettiin kerralla tai ryhmään, jossa poltettujen savukkeiden määrää vähitellen vähennettiin 75 prosenttia varsinaista lopettamista edeltävien kahden viikon aikana. Kaikki osallistujat saivat nikotiinikorvaushoitoa ja ammattilaistukea.

Vähittäisen lopettamisen ryhmästä 39 prosenttia oli savuttomia 4 viikkoa myöhemmin, mutta kerralla lopettaneista samaan oli pystynyt 49 prosenttia. Puolen vuoden kuluttua luvut olivat selvästi huonompia, mutta tällöinkin kerralla lopettaneet olivat pärjänneet paremmin. Heistä 22 prosenttia oli savuttomia puolen vuoden kuluttua, kun vähitellen lopettaneista savuttomia oli vain 16 prosenttia.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, etteivät pikkuhiljaa tupakointiaan vähentävät pysty lopettamaan tupakointia yhtä todennäköisesti kuin kertarysäyksellä tupakan jättävät. Erot ryhmien välillä eivät tosin ole kovin suuria, mutta tupakkariippuvuuden voittamisessa kaikki apu on varmasti tervetullutta.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde:
Gradual Versus Abrupt Smoking Cessation. Annals of Internal Medicine 2016;DOI:10.7326/M14-2805.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Sähkötupakkaa käyttävät eivät lopeta tupakointia muita todennäköisemmin
Tupakka edelleen huomattava syöpäkuolemien aiheuttaja