Tupakoinnin lopettaminen vähentää rintakipuja sydänkohtauksen jälkeen

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 4 000 sydänkohtaukseen sairastuneen seurantatietoihin.

Monet jatkavat tupakointia sydänkohtauksen jälkeen, vaikka lopettaminen ehkäisisi uusia oireita ja pidentäisi elinikää. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen vähentäisi myös potilaiden rintakipuja ja parantaisi muutenkin elämänlaatua.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 4 000 sydänkohtaukseen sairastuneen seurantatietoihin. Potilaista kolmannes ei ollut tupakoinut koskaan, runsas kolmannes oli lopettanut ennen sairastumista ja loput tupakoivat sairastumisen jälkeen. Tupakoivista melkein puolet kuitenkin lopetti vuoden sisällä sairastumisesta.

Sairastumisen jälkeen parhaiten pärjäsivät odotetusti potilaat, jotka eivät olleet tupakoineet tai olivat lopettaneet ennen sairastumista, mutta sairastumisen jälkeen lopettaneet eivät eronneet suuresti savuttomista. Verrattuna tupakointia jatkaneisiin heillä oli vähemmän rintakipuja ja he arvioivat mielialansa selvästi paremmaksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset lisäävät tutkimusnäyttöä tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä ja osoittavat lopettamisen kannattavan vielä sydänkohtauksen jälkeenkin.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2015;DOI:10.1161/ CIRCOUTCOMES.114.001545

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.