Turkuun tulee Suomen toinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus

HYKS:n keskuksessa kävi ensimmäisenä toimintavuonna 341 uutta asiakasta.

Turkuun tulee ensi vuonna Suomen toinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus aloitti toimintansa vuosi sitten HYKS:n Naistenklinikalla.

Tavoite on saada tukikeskus kaikkien yliopistosairaaloiden yhteyteen vuoden 2019 loppuun mennessä. HYKS:n keskus toimii niille mallina.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana tukikeskuksessa kävi 341 uutta asiakasta.

Palvelua ympäri vuorokauden

Seri-tukikeskus on matalan kynnyksen palvelu, johon asiakas voi saapua joko yksin, läheisen tai ystävän tukemana tai poliisin saattamana. Alkuvaiheen tutkimukseen voi hakeutua ympäri vuorokauden.

Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Keskus tarjoaa apua ja tukea kaikille yli 16-vuotiaille, jotka ovat joutuneet raiskauksen uhriksi kuukauden sisällä. Seri-tukikeskus tekee tiivistä yhteistyötä alueen järjestöjen ja muiden viranomaisten kanssa.

Istanbulin sopimus velvoittaa

Seri-tukikeskuksen perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta eli ns. Istanbulin sopimus, joka tuli Suomessa voimaan elokuussa 2015.

Sopimus velvoittaa varmistamaan seksuaaliväkivallan uhrien tarvitsemat kokonaisvaltaiset palvelut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tukenut HYKS:n tukikeskuksen valmistelua sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella. Toiminnasta ja sen kustannuksista vastaa HUS.

Teksti: Minna Pihlava

Kuva: Fotolia