Turvapaikanhakijalla ei ole oikeutta Kelan etuuksiin

Lisäksi Kelasta kerrotaan, että turvapaikanhakijan majoittaminen ei vaikuta asumistukeen.

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa ja Kela haluaa muistuttaa siitä, milloin Suomeen saapunut henkilö on oikeutettu saamaan Kelan etuuksia.

Ensinnäkin turvapaikanhakija voi saada Kelan etuuksia vasta sitten, kun hänelle on myönnetty oleskelulupa ja hänen katsotaan asuvan vakinaisesti Suomessa. Turvapaikanhakijoille maksettavasta vastaanottorahasta vastaa vastaanottokeskus, ei Kela.

Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla tai täällä pidempään työskentelevillä on oikeus Kelan myöntämiin sosiaaliturvaetuuksiin. Vakinaisesti tänne muuttavaksi katsotaan muun muassa henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka tai jolle on myönnetty oleskelulupa pakolaisuuden perusteella. Sama koskee myös edellä mainittujen perheenjäseniä.

Lisäksi Kelasta muistutetaan, että turvapaikanhakijan majoittaminen ei vaikuta asumistukeen.

Siispä, jos yleistä asumistukea saava ruokakunta haluaa majoittaa kotiinsa turvapaikanhakijan, joka on kirjoilla vastaanottokeskuksessa, asumistuki pysyy entisellään. Tämä johtuu siitä, että Suomen sosiaaliturvaan kuulumatonta henkilöä ei lasketa kuuluvaksi ruokakuntaan.

Lue myös:
Turvapaikanhakija on oikeutettu välttämättömään hoitoon

Lähde:
Kela

Kuva:
Panthermedia

Tekstiä korjattu: Turvapaikanhakijoille maksettavasta vastaanottorahasta vastaa vastaanottokeskus ei siis kunta, kuten aikaisemmin uutisessa luki. Pahoittelemme virhettä.