Tutkijat iskevät malariaa aiheuttavan alkueläimen heikkoon kohtaan

Malariaa aiheuttavan alkueläimen solukalvolla on entsyymi, jollainen ihmiseltä puuttuu.

Malarian lääketarpeeseen saattaa löytyä ratkaisu suomalaisten ja kansainvälisten tutkijaryhmien yhteistyöllä. Tutkijat ovat ottaneet tarkasteluun malariaa aiheuttavan Plasmodium falciparum -alkueläimen solukalvon entsyymin. Suunnitteilla olevan lääkkeen on tarkoitus estää entsyymin toimintaa ja nujertaa alkueläin.

– Tätä pyrofosfataasientsyymiä ei esiinny ihmisessä. Jos saamme kehitettyä entsyymin toiminnan estävän lääkeaineen, sen pitäisi vaikuttaa vain alkueläimeen ja jättää ihminen rauhaan, sanoo professori Adrian Goldman bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Lääketarve on suuri. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan lähes puolella maapallon väestöstä on riski sairastua malariaan. Vuonna 2013 malariatapauksia arvioidaan olleen lähes 200 miljoonaa.

Goldmanin johtama tutkimus perustuu hänen ryhmänsä vuonna 2012 Science-tiedelehdessä julkaisemaan entsyymin kolmiulotteiseen rakenteeseen. Goldmanin ryhmä toimii sekä Helsingin että Leedsin yliopistoissa. Mukana tutkimuksissa ovat lisäksi professori Seppo Meren tutkimusryhmä Helsingin yliopiston immunobiologian tutkimusohjelmasta sekä professori Jari Yli-Kauhaluoman ja tutkija Henri Xhaardin tutkimusryhmät farmasian tiedekunnasta.

Lähde:
Helsingin yliopisto

Lue lisää: Pitkä tie rokotteeksi

Kuva:
Panthermedia