Tutkimus: Keskittäminen diabeteslääkärille kannattaa

Tutkimuksen mukaan tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten seuranta voidaan laadusta tinkimättä järjestää perusterveydenhuollossa, kunhan se on keskitetty diabetekseen perehtyneille lääkäreille.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuispotilaiden seuranta voidaan järjestää laadukkaasti perusterveydenhuollossa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan seuranta kannattaa kuitenkin keskittää diabetekseen perehtyneelle lääkärille

Tutkimuksen tehnyt Mikko Honkasalo työskentelee diabeteslääkärinä Nurmijärven terveyskeskuksessa. Hän vertaili väitöstutkimuksessaan Nurmijärven ja ”vanhan” Kouvolan diabeteksen hoitomallien tuloksia.

Kuntien väestöt muistuttavat toisiaan, ja diabetesta sairastavia oli lähes saman verran. Kouvolassa diabeteksen hoito oli jo 15 vuoden ajan toiminut osana omalääkärijärjestelmää, kun taas Nurmijärvellä kaikki tyypin 1 (T1D) ja komplisoituneet tyypin 2 diabetespotilaat (T2D) oli yhtä pitkään keskitetty yhdelle tai kahdelle diabeteksen hoitoon perehtyneelle terveyskeskuslääkärille.

Vertailua vaikeutti se, että yksiköiden laboratorioiden käyttämät analyysimenetelmät erosivat jonkin verran toisistaan.

Keskitetty malli edullisempi

Keskitetyn hoitomallin puolesta puhui moni asia. Ensinnäkin keskitetyssä hoitomallissa olevat tyypin 1 diabetesta sairastavat potilaat olivat tyytyväisempiä seurantaansa kuin omalääkärijärjestelmän potilaat. Ero tuli esille siinä, miten potilaat arvostivat lääkäreiden ammattitaitoa sekä siinä, miten tyytyväisiä he olivat jalkojenhoitoon. Diabeteshoitajiin potilaat luottivat erittäin vahvasti kummassakin mallissa.

– Tämä voi heijastaa lievää epäluottamusta lääkärien ammattitaitoon, Honkasalo tuumii.

Keskitetyssä hoitomallissa tyypin 1 diabeteksen kansalliset hoitosuositukset toteutuivat keskimäärin paremmin kuin omalääkärimallissa. Keskeisten seurantakokeiden (HbA1c, LDL-kolesteroli) tuloksissa ei kuitenkaan ollut eroja.

Lisäksi kävi ilmi, että keskitetyssä mallissa tyypin 1 diabeteksen hoito tuli 23 % halvemmaksi kuin omalääkärimallissa, ja myös tyypin 2 hoito oli keskitetyssä mallissa aavistuksen (3 %) edullisempi.

– Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten seuranta voidaan laadusta tinkimättä järjestää perusterveydenhuollossa, kunhan se on keskitetty diabetekseen perehtyneille lääkäreille. Keskitetty järjestelmä tuottaa huomattavia säästöjä kunnille, Honkasalo summaa tuloksiaan.

LL Mikko Honkasalo väittelee 10.4.2015 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Diabeteksen hoidon laatu ja kustannukset - Kahden erilaisen hoitomallin vertailu perusterveydenhuollossa " (Quality and costs of diabetes care – comparison of two models in primary health care).

Lähde:
Helsingin yliopisto

Kuva:
Panthermedia