Tutkimus: Runsas television katselu lisää lihavuuden riskiä

Runsaasti televisiota katsovilla painonnousu jopa kaksinkertaistuu televisiota vähemmän katsoviin verrattuna.

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan runsas television ääressä istuminen altistaa lihavuudelle.

Tutkimus selvitti television ääressä vietetyn ajan vaikutusta painoindeksin ja vyötärönympäryksen kasvuun kymmenen vuoden seurannan (vuosien 2001–2011) aikana. Istumisen ja lihavuuden syy-seuraussuhdetta selvitettiin pitkäaikaisseurannalla ja matemaattisilla menetelmillä. Seurannan päättyessä henkilöt (761 naista ja 626 miestä) olivat 33–50-vuotiaita. Päivittäistä TV-aikaa selvitettiin kyselyllä.

Lääkäritutkija Harri Helajärven mukaan televisio näyttäisi lisäävän lihavuutta – ei päinvastoin.

– Voisi olla niinkin, että ylipainoinen henkilö alkaa istua enemmän painonsa takia, mutta meidän tutkimuksemme mukaan painonnousu on seurausta runsaasta istumisesta, hän sanoo.

Tutkimuksen mukaan runsas TV:n ääressä vietetty aika lisää panoindeksiä ja vyötärönympärystä iästä, sukupuolesta, vapaa-ajan liikunnasta, tupakoinnista ja energiansaannista riippumatta.

– Tutkimus osoitti, että kolme tuntia tai enemmän illassa televisiota katsovilla painoindeksin ja vyötärönympäryksen kasvu oli vähintäänkin kaksinkertainen korkeintaan tunnin illassa television ääressä aikaa viettäviin verrattuna, Helajärvi sanoo.

Tutkimus on osa Turun yliopiston hallinnoimaa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta (LASERI) ja se on julkaistu kansainvälisessä lääketieteen alan PLoS ONE -lehdessä.

Lähde:
Turun yliopisto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia