Tutkimus: Välimerellinen ruokavalio saattaa ehkäistä lonkkamurtumia

Tuoreessa tutkimuksessa välimerellisesti syövien riski saada lonkkamurtuma oli viidenneksen pienempi kuin epäterveellisemmin syövien.

Terveellinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa naisia välttymään lonkkamurtumilta. Tulosten perusteella murtumariski on pienentynyt naisilla, joiden ruokavaliossa on runsaasti piirteitä Välimeren seudun perinteisestä ruokavaliosta.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa välimerellisesti syövien riski saada lonkkamurtuma oli viidenneksen pienempi kuin epäterveellisemmin syövien. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yhden lonkkamurtuman estämiseksi noin 350 naisen olisi noudatettava välimerellistä ruokavaliota.

Välimeren perinteinen ruokavalio on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Sitä noudattavat sairastuvat tavallista harvemmin mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoinfarkteihin.

Tutkimukseen osallistui 20 000 yhdysvaltalaista keskimäärin 63-vuotiasta naista. Kuudentoista seurantavuoden aikana naisille sattui yhteensä 29 000 luunmurtumaa, joista 2 100 oli lonkkamurtumia. Ruokavalio ei vaikuttanut muiden luunmurtumien todennäköisyyteen.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Dietary Patterns and Fractures in Postmenopausal Women. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2504188.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Uudet suositukset korostavat säännöllistä ruokarytmiä
Kuitupitoinen ruoka saattaa ehkäistä rintasyöpää
Ruisleipä ja kaurapuuro ehkäisevät sydäninfarkteja